Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zonnestralen zijn goed voor je!

Zonnestralen zijn goed voor je!

Zonnestralen zijn goed voor je!

“Ga niet zonnen tussen elf en drie” en “gebruik minstens factor 50” zijn de credo’s van de afgelopen jaren.

Elk jaar weer krijgen we te horen dat blootstelling aan direct zonlicht gevaarlijk voor ons is. Toch is een zonnetje op zijn tijd ook erg gezond. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat we best mogen zonnen. Aangeraden wordt minimaal drie keer per week, tien minuten tot een halfuurtje. Maar waarom is het goed om in het zonnetje te zitten? Vrouwonline zet vijf redenen voor je op een rij:

Lekker in je vel
Door de warmte van de zon raken je spieren ontspannen en gaat je bloed sneller stromen, wat weer goed is voor hart- en bloedvaten. Je lichaam heeft tijd om tot rust te komen, waardoor je lekkerder in je vel zit.

Vitamine D
Zonlicht bevat veel vitamine D. Deze stof is belangrijk, omdat het je immuunsysteem versterkt. Het blijkt dat vitamine D de kans op griep en chronische ziektes verkleint. Met voeding als vette vis, eigeel en margarine kun je vitamine D binnenkrijgen. De meeste vitamine D krijg je echter binnen door zonlicht.

Minder kans op ziektes
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van vitamine D op lichaam en geest. Een tekort aan vitamine D kan mogelijk leiden tot depressies, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en chronische vermoeidheid.

Lager risico op kanker
Het is inmiddels bekend dat een verbrande huid kan leiden tot huidkanker. Maar een gezonde portie zon zou het risico op onder andere borstkanker, eierstokkanker, darmkanker en prostaatkanker kunnen verminderen.

Onbeschermd zonnen?
Volgens wetenschappers krijg je de meeste vitamine D binnen als je onbeschermd in de zon zit. Uit onderzoeken blijkt dat smeren met een factor 8 de vitamine D-productie met 97,5 procent vermindert. Je mag dus best een terrasje pakken zonder je in te smeren, maar het is onverantwoord om een hele dag onbeschermd te liggen bakken in de volle zon. Geniet gezond van het zonnetje!