Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geen bloederige plaatjes: zo zien 10 centimeter ontsluiting en een keizersnee eruit

Geen bloederige plaatjes: zo zien 10 centimeter ontsluiting en een keizersnee eruit

Geen bloederige plaatjes: zo zien 10 centimeter ontsluiting en een keizersnee eruit

Dat bevallen geen pretje is, hoeven we je niet te vertellen. Je weet het uit ervaring of kent de (horror)verhalen. Het is ook wat, dat er – voor je gevoel – een watermeloen door een perforatorgaatje moet. Of dat je je kind er in een flits is omdat je met een keizersnee bevalt. Maar hoe ziet dat er nou eigenlijk uit?

Tóch goed om te weten

We snappen: ergens wil je het weten, en ergens ook liever helemaal niet. Omdat deze beelden – die keurig, zonder ook maar een centimeter van het vrouwelijk lichaam te tonen, laten zien wat ontsluiting en een keizersnee inhouden – wel heel goed weergeven wat er gebeurt bij een bevalling, willen we ze je toch niet onthouden. Informatie delen, daar zijn we immers voor. En wie liever niet weet wat er zich ‘daar beneden’ afspeelt, hoeft natuurlijk niet te kijken.

Ontsluiting

Op onderstaande foto – die onlangs viral ging – is dankzij een maat-bord duidelijk te zien hoe een vagina eruit ziet bij 10 centimeter ontsluiting. En dat is… best groot. Zeker wanneer je ziet hoe groot een vagina in ‘normale’ toestand is. Maar wat dit alles nog bewonderenswaardiger maakt, is dat het babyhoofdje op de foto niet door 10 centimeter ontsluiting past. En bedenk dan even dat de schouders van een baby’tje breder zijn dan het hoofdje. Natuurlijk rekt de baarmoederhals nog op om ruimte te maken voor de baby, maar ook als je nooit een bevalling hebt meegemaakt, weet je dat dat nog makkelijker gezegd is dan gedaan. Het beeld bewijst nog maar eens waarom alle moeders een lintje verdienen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook
Heftig: verpleegster laat met echte longen zien welke schade roken aanricht

Keizersnee

Dat geldt natuurlijk ook voor alle moeders die hun kind via een keizersnee op de wereld hebben gezet, want ook dat is geen kattenpis. Jesse Franks, een blogger en moeder van drie kinderen maakte een video waarop precies te zien is wat er gebeurt als je een keizersnee krijgt. Ook ditmaal geen bloederige fragmenten; ze laat met behulp van lapjes vilt zien hoe deze ingreep er aan toe gaat.

Had jij enig idee?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

What a great video! Did you know there are so many layers to get to our babies in a caesarean birth? . . . . ? VBAC or Bust

Een bericht gedeeld door The Birth Space – Perth WA (@the.birth.space) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: iStock