Tandenknarsen Beeld GettyImages
TandenknarsenBeeld GettyImages

Zó stop jij met tandenknarsen

Hebben jouw tanden ruzie met elkaar als je slaapt en word je elke ochtend wakker met bonkende hoofdpijn? Dan tandenknars je waarschijnlijk! Maar geen zorgen: we got you.

Je ontkomt er niet aan, je hebt vast wel eens in je leven je tanden geknarst in je slaap. Vooral als je een stressvolle dag achter de rug hebt is het heel normaal. Maar als het een gewoonte wordt kan het op de lange termijn erg schadelijk zijn.

Oorzaken

Eerst moeten we even het verschil tussen tandenknarsen en kaakklemmen verduidelijken: als je je tanden knarst, schuiven je tanden en kiezen krachtig over elkaar. Als je je kaken op elkaar klemt, is er geen wrijvende beweging. Bovendien gebeurt tandenknarsen vaker 's nachts dan overdag terwijl kaakklemmen zowel overdag als 's nachts gebeurt. UGH.

Als je ervan overtuigd bent dat je last hebt van knarsende tanden in plaats van klemmende kaken, kan de oorzaak hiervoor tussen staan.

Dit zie je vast al aankomen: stress en spanning zijn vaak de boosdoeners. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bij 70 procent van de tandenknarsers stress de oorzaak is.

Wat je ook kan doen is minder roken, weg met die sigaret! Het centrale zenuwstelsel kan namelijk een onbewuste hersenactiviteit op gang brengen en je kauwspieren activeren als het wordt geprikkeld. Nicotine stimuleert het centrale zenuwstelsel. Teveel cafeïne of drugs hebben dezelfde werking.

Oplossingen

  1. Als je denkt dat het komt door teveel stress en spanning moet je diep graven naar wat jou dwars zit en hier met iemand over praten. Zoals een psycholoog bijvoorbeeld. Zet daar maar vaart achter; dadelijk vreet het probleem jou én jouw tanden op!
  2. Als je te veel cafeïne consumeert kun je de dagelijkse hoeveelheid verminderen.
  3. Gedurende de dag moet je je kauwspieren niet overbelasten. Zoals het ellenlang kauwen op een kauwgompje waarvan de smaak al na een minuut verdwenen is. Kies voedsel waarvoor er niet veel inspanning nodig is.
  4. Houd een routine aan waarin je elke dag voor het slapen een uur of halfuur van tevoren niks anders doet dan ontspannen. Zoals: in bad gaan of een boek lezen. Relax and enjoy!

Bron: Allesoverhetgebit, Vraagdetandarts

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden