Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zo veel koffie mag je per dag

Zo veel koffie mag je per dag

Zo veel koffie mag je per dag

Er gaat niks boven een kopje koffie om je dag goed te beginnen. Of te breken. Of af te sluiten. En nog een bakkie om 4 uur is eigenlijk ook vaste prik. Hoeveel koffie mag je nu eigenlijk per dag?

Koffie is niet slecht voor je

Onderzoek wijst uit dat regelmatig een kopje koffie drinken de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zou verkleinen. Er zijn ook andere studies die aantonen dat koffiedrinkers langer lijken te leven en minder zelfmoord plegen, maar hier lijkt ons niet direct sprake van een causaal verband. Voor jou is het belangrijker om te weten dat in deze onderzoeken naar voren komt dat koffie niet schadelijk is voor je gezondheid.

Maar…

Te veel koffie kan slecht zijn voor je cholesterolniveau en kan leiden tot slapeloosheid. Bovendien kunnen zwangere vrouwen maar beter uit de buurt van het goedje blijven, koffie zou het risico op een miskraam vergroten. Gelukkig helpt de natuur hier in sommige gevallen een handje: er zijn zwangere vrouwen die al misselijk worden als ze aan koffie denken, laat staan als ze het ruiken.

koffie-op-zijn-italiaans

Dus?

Bekijk je koffieroutine iets meer als je alcoholroutine: nee, we bedoelen niet dat je moet overstappen naar shotjes espresso, maar dat je moet genieten met mate.

De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid cafeïne per dag ligt ergens tussen de 100 en 300 milligram. Daarnaast is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren – trillende handen is een slecht teken, niet een teken dat je lichaam graag nog een bakkie wil.

Dan nu nog even dit:

  • In een normaal kopje koffie zit ongeveer 60 gram cafeïne, in filterkoffie zelfs iets meer.
  • Een grote koffie bij Starbucks heeft 330 milligram cafeïne: praktisch het maximum dus.
  • Een kopje zwarte thee bevat 42 milligram cafeïne – cafeïne in thee wordt wel eens gezien als theïne, maar er is geen verschil, een blikje cola 34 milligram en een Red Bull 80 milligram.

You do the math! Maar misschien eerst een kopje koffie…

koffie3

copyright: giphy

Lees ook:

Bron: Caffeineinformer.com, Elle