Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zitten: de allergrootste boosdoener voor je lichaam

Zitten: de allergrootste boosdoener voor je lichaam

Zitten: de allergrootste boosdoener voor je lichaam

Inmiddels weten we: bewegen is goed voor je, zitten niet. Maar iedereen met een kantoorbaan weet ook dat zitten onvermijdelijk is. Vergeet jij ook ieder uur een blokje om te lopen? Lees dan snel verder, want dit is wat te veel zitten met je lichaam doet.

Zitpijn

“Iedere positie die we voor een bepaalde tijd vasthouden, zal uiteindelijk pijn doen. Ons lichaam is simpelweg niet gemaakt om lang in dezelfde positie te blijven”, vertelt Joan Vernikis, auteur van het boek ‘Sitting kills’Zij ontdekte dat langdurig zitten tot dezelfde kwalen – rugpijn en pijn aan spieren en botten – kan leiden als dat astronauten ervaren na een tijd zonder zwaartekracht.

Ziektes

“De meeste mensen zitten zo’n 6 tot 13 uur per dag. Dit veroorzaakt ziektes die we vandaag de dag erkennen als diabetes, obesitas, hart- en bloedproblemen.” Hoewel deze ziektes jaren nodig hebben om zich te ontwikkelen, kunnen we zitpijn voelen zodra we opstaan. Dit is waarom:

Je spieren verslappen
Wanneer je spieren niets te doen hebben, gaan ze – net als een peuter – vervelend worden. Spieren willen beweging en dus is het van belang dat je ze dit geeft. Het aantal uur dat je zit, maakt namelijk niet uit. Het gaat om hoelang je ononderbroken blijft zitten. Dit bleek uit een test waarbij mensen 24 uur lang in bed moesten blijven liggen, waarbij ieder half uur opstaan genoeg bleek om pijn te voorkomen.

Je zenuwen worden gemarteld
Zitten is ontspannen voor je lichaam, maar voor je zenuwen is het een ware marteling. Deze onnatuurlijke positie veroorzaakt gespannen zenuwen, die op hun beurt weer pijn in je hele lichaam veroorzaken.

Je bovenlichaam leunt naar voren
Je weet vast wat de juiste houding is om te zitten: schouders ontspannen, je computerscherm op ooghoogte, je ellebogen in een hoek van 90 graden en je rug recht. Toch geldt altijd: hoe langer je to-do lijst, hoe krommer de houding. Langzaam leun je met je hoofd steeds meer naar voren, waardoor je wervelkolom het gewicht van je nek en hoofd moet dragen.

Je vecht tegen je natuurlijke instinct
Joan is er ook heilig van overtuigd dat het niet in onze aard zit om te zitten. “Wat ik van mijn onderzoek heb geleerd is dat het lichaam beweging nodig heeft. Het heeft de biologische behoefte om in beweging te zijn tijdens. Bewegen we niet, dan lijden we.”

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld iStock