Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zijn dure vitaminepillen van een A-merk beter dan de goedkopere variant?

Zijn dure vitaminepillen van een A-merk beter dan de goedkopere variant?

Zijn dure vitaminepillen van een A-merk beter dan de goedkopere variant?

In deze coronatijd is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen om je weerstand hoog te houden. Gezonde voeding is daarvoor van groot belang. Sommigen slikken ook nog extra vitaminepillen bij. De prijs van de potjes loopt echter erg flink uiteen.

Zijn duurdere vitamines nou echt beter?

Populaire vitaminepillen

Voornamelijk vitamine D, vitamine C, multivitamine en visolie worden veel gesuppleerd in Nederland. Ook wordt vitamine B12 vaak in supplementvorm geslikt, voornamelijk door veganisten en vegetariërs. B12 is namelijk alleen maar uit dierlijke producten te halen, zoals vlees, kaas en eieren.

Groot aanbod

Het aanbod van vitaminepillen is echter groot. In de winkelschappen prijken rijen potjes van verschillende merken, en van zeer uiteenlopende prijzen. Prijzen die verschillen van een tientje tot zo’n vijftig euro voor een potje van zestig capsules. En dan heb je natuurlijk nog a-merken, b-merken en huismerken. Een duurdere prijs doet vermoeden dat het kwalitatief betere stoffen bevat, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Lees ook:
Vitamine D is nu heel belangrijk: je vindt het in deze producten

Eenvoudig is prima

Renger Witkamp is bioloog en farmacoloog aan de Wageningen Universiteit en vertelt aan NPO dat duurdere prijzen niet wijzen op een beter product. “Ik zeg altijd: blijf bij een eenvoudig preparaat dat je gewoon bij een normale drogist kunt kopen. Er is eigenlijk vrijwel geen verschil in kwaliteit, dus een gerespecteerde drogist heeft gewoon goede vitaminepillen.”

Mooie beloftes

De bioloog legt uit dat te mooie beloftes over de werking van vitaminepillen vaak dan ook niet kloppen. “Er zijn heel veel luxepreparaten die aangeprezen worden met allerlei mooie verhalen, maar daar hoef je niets van te geloven. Er is geen noodzaak toe om duurdere pillen te slikken”, besluit Witkamp.

Biologisch of niet?

En hoe zit het dan met biologische supplementen versus normale vitaminepillen? Is het slikken van een biologische variant de beste keuze, of maakt ook dat weinig verschil voor de werking ervan? “Er zit geen enkel verschil in goedkope huismerkvitamines en dure biologische of organische vitamines.” Witkamp benadrukt zelfs dat die organische vitamines soms ook nog synthetisch blijken te zijn. In feite ben je dus dief van je eigen portemonnee, wanneer je voor marketingpraatjes valt en hele dure vitamines aanschaft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ConsumentenbondNPO | Beeld: Getty