Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Yoga is goed voor je rug

Yoga is goed voor je rug

Yoga is goed voor je rug

Is fysiotherapie niet meer nodig om van onze rugpijn af te komen?

Over yoga werd al gezegd dat het je lichaam helpt om pijn te bestrijden en dat door een paar rek- en strekoefeningen. Maar het lijkt erop dat yoga echt werkt en dat het zelfs beter is dan dat je naar fysiotherapie gaat.

Lage rugpijn
Patiënten met een veel voorkomende vorm van lage rugpijn die drie maanden aan yoga deden, waren in staat om hun dagelijkse taken weer op te pakken – die ze eerder niet konden doen. Onderzoekers zeggen dat de effecten van drie maanden yoga na een jaar nog steeds zichtbaar waren.

Tegendeel bewezen
De mate waarin yoga geestelijk en lichamelijk helpt, zou volgens onderzoekers uit de VS niet werken. Maar een ander team van de universiteit van York heeft het tegendeel bewezen. Zij hebben 300 patiënten onderzocht die last hadden van lage rugpijn, wat een veel voorkomende aandoening is die een op de vijf volwassenen binnen een jaar treffen.

Onderzoek
De helft van de deelnemers volgden een 12-weekse cursus, met specifieke oefeningen voor hun rug. De andere helft van de onderzochten ging naar fysiotherapie, waar zij oefeningen moesten doen en daarbij kreeg deze groep pijnstillers voorgeschreven. De personen die de yogacursus volgden, waren in staat om 30 procent meer van de dagelijkse taken uit te voeren, dan degenen die fysiotherapie hadden.

Blijvende pijn
Yoga verloste de patiënten echter niet van hun pijn. Het hielp hen alleen om weer meer huishoudelijke taken te doen, zoals tuinieren. Twaalf patiënten gaven zelfs aan meer pijn te hebben, wat waarschijnlijk komt door hun yogaoefeningen.

Toch beweren de onderzoekers dat yoga de patiënten hielp om zich zelfverzekerder te voelen over hun dagelijkse klusjes, ondanks de pijn die zij hadden. “Rugpijn is een zeer algemene en vaak voorkomende last. Oefeningen hebben slechts een klein effect op rugpijn. Daarom onderzoeken we alternatieve benaderingen – zoals een wekelijks yogaprogramma – om te zien of de rugpijn afneemt”, zegt de hoofdonderzoeker, David Torgerson.

Positieve voordelen
Professor Alan Silman is zeer positief over het onderzoek. “We zijn blij dat ons onderzoek heeft aangetoond dat yoga positieve voordelen biedt voor mensen met chronische lage rugpijn. Deze aandoening kan namelijk niet alleen met pijnstillers worden verholpen en er is een dringende behoefte aan therapieën zonder medicijnen, die mensen gewoon thuis kunnen doen.”

Doe jij aan yoga?

Bron: Daily Mail