Zon in gezicht Beeld Getty Images
Zon in gezichtBeeld Getty Images

Yes, de zon schijnt! Dit doet een zonnige dag met je lijf

De kille winterdagen lijken bijna voorbij te zijn, want de zon schijnt weer! Altijd lekker als er een zonnetje is tijdens koude dagen. De zonnestralen op je gezicht, het blije gevoel in je lijf, de vogels fluiten, echt heer-lijk!

Maar waarom worden we eigenlijk zo vrolijk wanneer de zon schijnt? Wat doet het precies met ons brein waardoor we dan zo happy zijn?

Het ‘gelukshormoon’

De zon doet wonderen voor onze huidjes, maar verrassend genoeg, doet het ook veel voor onze hersenen. Zonnestralen laten je hersenen namelijk veel endorfines aanmaken. Dit hormoon, ook wel het ‘gelukshormoon’, geeft je een heel fijn gevoel: een gelukkig gevoel. Vandaar dat we over het algemeen ook veel vrolijker zijn in de zomer dan in de winter! Meer zon equals meer vrolijkheid!

Vitamientjes D

Ook zetten zonnestralen het cholesterol in ons bloed om in vitamientjes: vitamine D. En hierdoor kan het niveau van je cholesterol dalen. Waarom is het goed als dit daalt? Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Naast gezonde vetten eten, is zonnen dus ook goed voor meer vitamine D. Maar niet te lang in de zon zitten, anders gaat het wel fout!

Beter voor je lichaam

Zonnestralen zorgen ook voor een lage bloeddruk en een betere bloedcirculatie. Het gevolg, we kunnen ons lichaam goed op temperatuur houden, hebben minder snel last van blauwe plekken en ook erg belangrijk, het zorgt voor gezonde en mooie nagels. No need voor dure afspraakjes bij de nagelsalon!

‘Heerlijk, de zon schijnt!’

Wat ons ook extra laat genieten van de zon, is het constant praten over de zon en het lekkere weer. Als iedereen namelijk de hele dag zegt: ‘Heerlijk dit weer!’, dan fleuren we nog meer op. Ook als het ‘heerlijke weer’, maar vasthield voor een uurtje. Het feit dat iemand anders iets benoemd waar jij het ook mee eens bent, maakt je blijer. Vooral blijven kletsen over het mooie weer dus!

Bron: Cosmopolitan, Psychologie Magazine

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden