ayahuasca Beeld Getty Images
ayahuascaBeeld Getty Images

PREMIUM

Wonderdrank of gevaarlijke drug: hoe (on)schuldig is ayahuasca?

Het zou een ‘fantastische ervaring’ zijn: tijdens een ayahuasca-ritueel tot diepere inzichten komen. Er zijn inderdaad enthousiaste verhalen, maar deskundigen waarschuwen voor de gevaren.

Wonderdrank ayahuasca

Binnen een paar uur genezen van jeugdtrauma’s en ontmoetingen met de goden terwijl je boven je eigen lichaam zweeft. Internet staat vol met wonderverhalen over ayahuasca, een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank met het tripmiddel DMT. In het Amazonegebied wordt deze bitter smakende thee al eeuwen gebruikt om in een hogere dimensie te komen. Het gebruik is naar het westen overgewaaid, waar de drank tijdens een ceremonie gedronken wordt.

Maar afgelopen maand werd er een heel andere kant van dit soort dranken belicht in een artikel in het AD. Bob Kootte (31) en Nienke Bawa (29) waren op een vakantie in Colombia toen ze plotseling onwel werden en overleden. Waar eerst nog werd bericht dat een extreme voedselvergiftiging voor hun dood had gezorgd, zegt de Colombiaanse politie nu dat de twee medische complicaties hebben gekregen na het innemen van een drankje dat vergelijkbaar is met ayahuasca.

In november 2019 liep een ayahuascaceremonie in Haarlem uit op een drama toen een van de deelnemers uit het raam sprong en dit niet overleefde. En in 2021 was er de rechtszaak tegen Ron E., die onder invloed van ayahuasca zijn huisgenoot en beste vriend doodsloeg die hij al hallicunerend had aangezien voor de duivel.

Frappant detail: E. gaf aan dat zijn vriend er juist bij was om in te grijpen als de uitwerking van het drankje te heftig zou uitpakken. De wonderverhalen zijn er vast niet voor niets, er zijn tal van mensen die tijdens een goed begeleide ceremonie geweldige ervaringen opdoen. Maar hoe (on)schuldig is ayahuasca?

Jolanda Hoogkamer, Centre of joy: centrum voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling

“Als tiener experimenteerde ik met allerlei hallucinogenen, ook met een middel dat lijkt op ayahuasca. Ik was daarna vermoeid en down en het duurde heel lang voor ik weer in balans was. In mijn werk als intuïtief coach begeleidde ik tientallen mensen die na een ceremonie depressieve gevoelens, nachtmerries en psychoses hadden. Maar omdat iedereen zegt dat het een fantastische ervaring moet zijn, lijken ze zich te schamen. Er rust echt een taboe op en er moet meer bekendheid komen voor de risico’s. Over de slechte ervaringen wordt te weinig gepraat.”

Ester Maas heeft aan tien ayahuasca-ceremonies meegedaan

“Ayahuasca heeft mijn leven echt compleet veranderd en me geholpen om van een depressie af te komen. Ik kan veel beter omgaan met situaties waarin ik me ongemakkelijk voel. Als ik vroeger per ongeluk met mijn winkelwagentje tegen iemand aan botste, mompelde ik sorry. Nu stop ik even en vertel lachend dat het wat onhandig van me was en ik mijn dag niet heb. Vaak ontstaat er dan juist een verbinding. Dat is zo mooi!

Ik vind het bizar dat ayahuasca na enkele incidenten negatief in het nieuws komt. Dat raakt me echt. Er zijn bepaalde veiligheidsregels rondom ayahuasca, maar als je er met gezond verstand mee omgaat, is er geen probleem. Mensen zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Alcohol wordt ook niet uit de winkel gehaald omdat sommige mensen hier niet mee om kunnen gaan. Tijdens de ceremonies heb ik mensen ontmoet die het leven niet meer zagen zitten, maar die nu weer kunnen genieten en zich mentaal goed voelen. Negatieve nieuwsberichten gaan volledig voorbij aan al het moois dat ayahuasca voor velen heeft gedaan.”

Prins Harry doet (letterlijk) wéér een boekje open

met zijn boek ‘Reserve’

Sarah Graman, preventiewerker Jellinek

“Ayahuasca is geen recreatieve drug zoals coke of xtc, maar wordt eigenlijk alleen gebruikt bij ceremonies. Mensen gebruiken het om psychisch te helen of om een spirituele ervaring op te doen. Het is heel belangrijk dat als mensen dit doen, ze heel goed begeleid worden door een sjamaan. Het is echt af te raden om een ceremonie zelf te doen of met iemand die hier geen ervaring in heeft. Er moet iemand bij zijn die precies weet wat er in het drankje zit, want vooral bij ceremonies in de Amazone worden er vaak extra stoffen toegevoegd. Als je psychische klachten hebt, kunnen deze door een sessie juist erger worden. Als iemand bijvoorbeeld medicatie zoals antidepressiva slikt, kan de uitwerking heel onverwacht zijn.”

Deze reportage komt uit Flair 2-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Michelle IwemaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden