Peach Beeld GettyImages
PeachBeeld GettyImages

Wist- je-gatjes: alles wat je moet weten over je booty

Meet the expert: Bart Van Geluwe is darmchirurg in het AZ Groeninge in Kortrijk. Hij is gespecialiseerd in de dikke darm, endeldarm en anus en schreef het boek Achterwerk: Alles over het laatste menselijke taboe.

Heel nuttig is deze kennis niet. Maar de volgende keer dat het gesprek stilvalt, weet jij wat te zeggen, we got you.

Volgens proctoloog Van Geluwe kan het overgrote deel van anale problemen voorkomen of zelfs opgelost worden als we ons aan de volgende simpele regels houden.

Wist-je-gatjes: je poept een olifant

Tussen drie keer per dag en drie keer per week ontlasten is normaal. We produceren gemiddeld tussen de honderd en tweehonderd gram poep per keer, maar als je veel groenten en fruit eet, kan dat oplopen tot een halve kilo. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van zo’n tweehonderd gram poep per dag. In een leven komt dat neer op zo’n zesduizend kilo. Je kunt dus zeggen dat je in je leven één Afrikaanse olifant hebt gelegd.

Anale jeuk kun je wegtatoeëren

Wat doe je als je alles al geprobeerd hebt tegen anale jeuk en zelfs medicatie niet helpt? Zet er een tattoo over! Niet om de vrolijke toets, maar om de zenuwuiteinden te vernietigen. De tattoo is blauw – ja, dan heb je dus een blauwe anus – maar de kleur verdwijnt vanzelf. En de anale jeuk is in 85 procent van de gevallen verleden tijd. Think smart!

Die eerste scheet

De eerste date, eerste kus… dat zijn memorabele momenten in een relatie. Maar er is er nog een: de eerste scheet. Uit onderzoek blijkt dat stelletjes er gemiddeld vijf maanden over doen om hun eerste scheet bij elkaar te laten.

Waterloo verloren door aambeien

De theorie zegt dat Napoleon op de ochtend van de Slag bij Waterloo behandeld werd aan zijn aambeien en daardoor later dan gepland ten strijde kon trekken. Ook kon hij niet in het zadel zitten, waardoor hij niet aan de frontlinie was om zijn troepen van strijdplannen te voorzien. Of aambeien echt de oorzaak zijn, is niet zeker. Dat Napoleon er last van had wél. Dat werd in 1860 bevestigd door zijn broer Jérôme, die dat duidelijk geen taboe vond. Alright. Weet je dat ook weer.

De rest van dit gezondheidsdossier komt uit Flair 16-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Gelein van KampenGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden