Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ANWB waarschuwt: dit is waarom je je winterjas altijd uit moet doen in de auto

ANWB waarschuwt: dit is waarom je je winterjas altijd uit moet doen in de auto

ANWB waarschuwt: dit is waarom je je winterjas altijd uit moet doen in de auto

Nu de winter – of in elk geval een ijzige januarimaand – in aantocht lijkt te zijn, is een dikke winterjas natuurlijk geen overbodige luxe. Op de fiets hoef je niet bang te zijn om kou te lijden en tijdens een lange wandeling houdt-ie je bovendien lekker warm. Hoe lekker-ie ook zit, in de auto kun je ‘m beter níet dragen. De ANWB roept mensen op om voortaan hun dikke winterjassen uit te doen tijdens een autorit, hoe kort deze rit ook is. En dat is niet zonder reden.

Winterjas uit in de auto

“Bij een ongeluk kan het ernstige verwondingen en zelfs interne bloedingen veroorzaken”, waarschuwt de ANWB op hun website. ADAC, de Duitse zusterclub van de organisatie, deed een laboratoriumproef waarbij een dagelijkse verkeerssituatie werd nagebootst. “Te vergelijken met een kop-staartbotsing in stadsverkeer”, zo meldt de auto-organisatie. Tijdens de in scene gezette botsing werd een volwassene met een dikke winterjas in de stoel vastgemaakt en een kinderpop in het kinderzitje.

Fast & Furious crash

De auto reed met een snelheid van zestien kilometer per uur, tot er een noodstop plaatsvond. Die noodstop ging goed, maar door de vulling in de winterkleding zit er ruimte tussen de riem en het lichaam. Bij een noodstop snijdt de riem diep in de buik. En dat kan zorge voor ernstige verwondingen aan de ingewanden en zelfs voor inwendige bloedingen. De oplossing? Jas uit en de verwarming z’n werk laten doen.

Lees ook
Dit effect hebben de koude temperaturen op je nachtrust

Koud in de auto? Dit kan wél

De ANWB roept dan ook op om de jas uit te toen of – voor de echte koukleumen – de jas over de riem aan te doen. Voor kinderen geldt: het beste is zonder winterkleding, maar anders ook met de kleding óver de riem. Krijg jij het al koud als je naar buiten kijkt en zie je het niet zitten om je jas uit te doen? Een extra dekentje of de verwarming op standje sauna kan natuurlijk wel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock