Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het is bewezen: wijn proeven maakt je een slimmer mens

Het is bewezen: wijn proeven maakt je een slimmer mens

Het is bewezen: wijn proeven maakt je een slimmer mens

Sommige mensen houden er van, andere mensen totaal niet: wijn proeven. Het is goed voor je om nieuwe smaken te ontdekken, maar het is nu dus ook bewezen dat je er intellectueel gezien ook op vooruit gaat als je wijn proeft. Als we de onderzoekers moeten geloven tenminste. 

Onderzoek

Maar hoe word je dan precies slimmer van wijn proeven? Nou dat zit dus zo. Als je een wijn proeverij hebt, ga je de wijn niet meteen proeven. Je gaat eerst de tint van de wijn bestuderen, daarna laat je het een paar keer ronddraaien in je glas, ruik je aan de wijn en dan pas neem je een slokje. En tijdens dit hele proces worden je hersenen dus al geactiveerd, zegt Gordon Shepherd van de Universiteit van Yale.

Lees ook
Officieel bewezen: rode wijn helpt tegen verkoudheid

Geuren

Je hersenen worden vooral geactiveerd als je aan de wijn ruikt. Je hersenen gaan die geur namelijk vergelijken met geuren die je eerder in je leven hebt geroken. En op deze manier kun jij vervolgens weer beoordelen of de drank bijvoorbeeld fruitig of kruidig ruikt.

Smaakpapillen

Maar dat niet alleen. Ook na het ruiken aan de wijn worden je hersenen nog flink aan het werk gezet. De drank gaat namelijk langs je smaakpapillen als je een slokje hebt genomen en de smaak geeft ook weer stof tot nadenken. En volgens onderzoeker Gordon Shepherd is dit dus net zo stimulerend voor je brein als het oplossen van een lastige rekensom. Dus eigenlijk is wijn proeven een hele goede oefening voor je hersenen. Tijd voor een wijnproeverij met je vriendinnen!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | Beeld: GettyImages