Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > We scheiden, hoe kom ik emotioneel van hem los?

We scheiden, hoe kom ik emotioneel van hem los?

We scheiden, hoe kom ik emotioneel van hem los?

Anita (45): Ik zit midden in een scheiding, na 24 jaar is mijn man er met mijn vriendin vandoor.

Voor mijn gevoel mag ik nergens moeilijk over doen en moet ik alles maar normaal vinden. Maar hij is degene die steeds dingen verandert in afspraken e.d. Het ene moment zegt hij dat hij het beste wil voor mij en de kinderen en, maar uit alles blijkt dat dit niet zo is. Op welke manier kan ik het beste emotioneel van hem loskomen? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen want ik weet het gewoone even niet meer. Groetjes Anita

Coach Erwin
Na 24 jaar huwelijk is je man er met je vriendin vandoor, schrijf je, en jullie zitten nu midden in een scheiding. Jullie hebben ook kinderen. Je doorspekt je vraag met hoe wat hij, je ex-van-straks, vindt en doet. En je roept HELP om emotioneel van hem los te komen.

Coaching
Je trekt aan de bel in een ongelooflijk roerige periode van jullie relatie en gezin. Je blijft moedig en eerlijk en je bent je bewust van jouw behoefte onafhankelijker te kunnen zijn van je man. Juist nu jullie veel moeten regelen, ook voor de kinderen. En dat is je veel waard, lees ik uit je vraag.

Merk je hoe je jouw vraag doorspekt met hoe wat hij, je man en ex-van-straks, vindt, zegt en doet? Natuurlijk is je man er, die maakt deel uit van jouw wereld op dit moment, maar JIJ bent er ook!

Jij bent een prachtmens, realiseer je dat terdege. En iedereen in je omgeving heeft die hard nodig. Jij, een vrouw die op staat, haar zelfstandigheid terugvindt en opkomt voor haar eigen waarden. Een liefdevolle moeder, een partner-op-weer-meer-eigen-benen!

Vanuit je eigen kracht – die je puur natuur al hebt, maar soms weer bewuster moet worden – en zelfbewustzijn kun je juist in deze periode waarin jullie relatie en gezinsleven ingrijpend verandert, recht doen aan waar het voor jou om draait in het leven.

Door te laten zien en horen waar je voor staat, beïnvloed je wel degelijk de atmosfeer waarin jullie praten, je doet een appel op elkaar blijven respecteren. Dit doe je dan op een niveau dat dieper gaat en van langere termijn is dan de recente daden en beslissingen van je man en jou.

Daarmee kom ik ook op je idee emotioneel los te komen van je man: Ja, je doet er goed aan om je zelfbewustzijn en zelfstandigheid weer te hervinden, en in die zin losser van je man te zijn, emotioneel minder averij op te lopen.

En je doet er goed aan het waardevolle van jullie band, die notabene meer dan 24 jaar teruggaat, te blijven koesteren, en te benutten. Ook al lijkt dit misschien veel gevraagd, als je vertrouwen flink gedeukt is.

In al die jaren, ook met kinderen, zullen jullie vast meermalen hebben ervaren dat jullie samen een vindingrijkheid en veerkracht weten aan te boren die je in staat stelde het een volgende periode voldoende naar je zin te hebben. Dit hoeft zich niet te beperken tot de situatie dat je letterlijk bij elkaar woont/leeft, maar is ook beschikbaar als je van elkaar scheidt, en erna.

Tips

1. Spreek met jezelf af dat je meer dan heelhuids uit deze periode van scheiding gaat komen.

2. Besteed enkele malen per week aandacht aan je eigen gevoelens, emoties, energie, hoe je lichaam voelt. Doe dat op een milde manier, die accepteert wat er is zonder oordeel of behoefte verandering aan te brengen. Dit ben jij, dit is hoe jij je voelt, dit is wat jij bij jezelf waarneemt. En dat mag er zijn.

3. Ga bij jezelf na: stel, dat wat jullie samen ooit zijn gestart en de band die jullie al die jaren hebben gekend, jullie ook nu kan helpen, nu jullie scheiden. Wat zijn dan de atmosfeer, de energie, de manier om vindingrijk te zijn, die je wel weer zou willen doen herleven, uit eerdere periodes van jullie relatie waar jullie glansrijk doorheen kwamen?

4. Ga na wat jij nodig hebt, van jezelf, om je hiervoor in te spannen: dat jullie als twee volwassen mensen, die nu op een andere manier om elkaar gaan geven, ook nu proberen recht te doen aan wat jullie twee voor moois hebben gehad.
Plan
1) Zoek en vind, al of niet met behulp van een vriend(in), een vorm van aandacht geven aan jezelf (zie Tip 2) die bij je past; mediteer, maak een wandeling, combineer evt. met opschrijven wat je opviel. Plan dit in en vraag iemand je te helpen om je eraan te houden.

2) Leg ook je man het idee voor zoals genoemd bij Tip 3. Nodig hem uit mee te denken over wat jullie destijds tot een goed “team” maakte, wat hij daarvoor zou kunnen aanboren, hoe jullie elkaar kunnen helpen om er nu een eigentijds variant van te laten zien.

3) Maak je man duidelijk dat je hecht aan een volwassen, gezonde relatie tussen jou en hem, en dat je ook zijn inspanning vraagt om die zowel tijdens als na de scheiding vorm te geven.