neussprayverslaving Beeld Getty Images
neussprayverslavingBeeld Getty Images

We got you: zo kom je zo snel mogelijk van je neussprayverslaving af

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘verslaving’, maar neusspray kan behoorlijk verslavend zijn. Op TikTok zie je talloze video’s van (vooral jonge) mensen die de hele dag hun neus sprayen. We zochten uit hoe je van deze verslaving af kunt komen.

Want laten we wel wezen: erg gezond is het natuurlijk niet.

Lijkt onschuldig

Neusspray lijkt onschuldig, maar kan dus erg verslavend zijn. Dat komt door het stofje xylometazoline, wat er in zit. Dit stofje zorgt ervoor dat je bloedvaten krimpen en je neusslijmvlies minder opgezwollen raakt. Gevolg: je kunt weer beter door je neus ademen. Heerlijk! Echter is het niet de bedoeling om langer dan een week gebruik te maken van neusspray. Je neus raakt dan namelijk opnieuw verstopt, doordat je bloedvaten wennen aan dit stofje. Pas als je weer neusspray gebruikt, kun je weer fijn ademen. Een vicieuze cirkel dus…

Overmatig gebruik

“Wat er gebeurt bij overmatig gebruik, wisselt per persoon”, vertelt KNO-arts Jolijn Brouwer in LINDA.. “Het kan in theorie dat de bloedvaten de hele tijd zijn dichtgeknepen en daardoor te weinig bloed vervoeren naar de slijmvliezen. Die kunnen afsterven en daardoor kan er een gaatje in je tussenschot van je neus ontstaan.” Oei, dat klinkt best wel serieus.

Kim (23) is eindelijk verlost van haar neussprayverslaving

‘Het begon met een onschuldige verkoudheid’

Zo kom je van je neussprayverslaving af

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk van je neussprayverslaving af te komen. Wij helpen je een handje met deze tips.

  1. Moeilijk, maar cold turkey ermee kappen is de effectiefste manier. Reken maar op een paar nachten slechte slaap omdat je neus erg dicht gaat zitten. Dit kan weken aanhouden of zelfs maanden, maar het is het wachten waard.
  2. Een iets minder drastische manier is om per neusgat het sprayen af te bouwen. Hierdoor wordt de stap om er helemaal mee te stoppen kleiner.
  3. Het kan helpen om over te stappen op de kindervariant van neusspray. Hier zit veel minder xylometazoline in, waardoor het makkelijker wordt om geleidelijk af te bouwen. Probeer elke dag weer minder te sprayen dan de dag ervoor.
  4. Je kunt ook je neusspray vervangen voor een neusspray op basis van zoutoplossing. Check goed of er geen andere actieve stoffen verwerkt zijn in de spray. It’s worth the try!
  5. Lukt het echt niet om te stoppen? Breng dan een bezoekje aan de huisarts. Die kan je een neusspray voorschrijven die je langer kan gebruiken, omdat er geen xylometazoline inzit. Of je helpen op een andere manier.

Bron: Girlscene

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden