Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten?

Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten?

Water met koolzuur: minder onschuldig dan we dachten?

Het is verfrissend, bevat geen calorieën en is tóch minder saai om te drinken dan gewoon water. Spa rood is dan ook een populaire optie voor mensen die gezond willen leven. Maar is koolzuurhoudend water wel echt zo onschuldig?

De laatste tijd doen wisselende verhalen de ronde over bruiswater. Volgens sommige experts kun je namelijk wel degelijk dik worden van het calorieloze drankje. Hoe dan? Nou, blijkbaar triggert het koolzuur je hongerhormoon, waardoor je het gevoel krijgt dat je trek hebt. Het resultaat: we grijpen sneller naar eten. Uit onderzoek blijkt dat het hongerhormoonpeil bij mensen die bruisend water bij het ontbijt drinken maar liefst zes keer hoger is dan bij mensen die plat water drinken.

Behalve dat je door je Spaatje rood sneller naar eten grijpt, zou het ook slecht zijn voor je tanden. Het koolzuur tast namelijk het glazuur aan, waardoor je op de lange termijn gele en gebroken tanden kunt krijgen. Dat vertelt tandarts Adam Thorne aan Daily Mail. Een Amerikaanse collega denkt daarentegen dat het wel wat meevalt. Hij legt in New York Post uit dat het met name om drankjes gaat waar een smaak aan is toegevoegd.

Toch worden de bovenstaande onderzoeken door verschillende partijen in twijfel getrokken. Volgens het Voedingscentrum is water met koolzuur iets zuurder dan water zonder koolzuur, maar niet in zo’n grote mate dat het slecht is voor je tanden. De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen meldt bovendien dat de bovenstaande onderzoeken te kleinschalig zijn uitgevoerd om conclusies te trekken. Hard bewijs blijft volgens de FWS uit.

[RECENT_POSTS]

Wil je niets meer missen van VIVA deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10x VIVA voor maar € 10

Bron EenVandaag | Beeld Shutterstock