Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat vieren we met Valentijn?

Wat vieren we met Valentijn?

Wat vieren we met Valentijn?

Het verhaal rondom Valentijn heeft in de loop der tijd verschillende ontwikkelingen ondergaan. Of alle verhalen op waarheid zijn gebaseerd is de vraag. Maar een ding is duidelijk: Valentijn is all about the love!

Weinig romantiek

Valentijnsdag is in beginsel afgeleid van een Romeins vruchtbaarheidsfeest (Lupercalia) ter ere van Juno (de godin van de vrouw en het huwelijk) en Pan (de god van de natuur). Volgens de overlevering stopte ongehuwde jonge vrouwen tijdens het feest een briefje met hun naam in een grote kom en kozen jonge mannen hun lootje en daarmee hun partner voor die avond. Met de komst van het christendom werd dit feest afgeschaft door de paus en vervangen door Sint Valentijnsdag. Volgens het verhaal werd Sint Valentijn vervolgd en gearresteerd om zijn geloof. In het oorspronkelijke verhaal kwam het thema liefde echter niet terug.

Voorvechter van de liefde

Tegenwoordig is er een verfraaide versie van het verhaal van Sint-Valentijn in omloop, die meer past bij de Valentijnsdag die wij tegenwoordig kennen. Sint-Valentijn is in deze versie een fel tegenstander van het verbod op trouwen dat is uitgeroepen door de Romeinse keizer. Als vertegenwoordiger van de kerk verbond Sint-Valentijn tóch mensen in de echtelijke trouw, waarvoor hij werd gearresteerd. Een echte voorvechter van de liefde dus!

Eerste Valentijnskaart ooit

Recent is er nóg een schepje bovenop gedaan om het verhaal te verfraaien. Op de avond voordat de executie van Sint-Valentijn gepland stond, heeft hij volgens dit nieuwe verhaal de eerste ‘Valentijnskaart’ ooit geschreven. Hij adresseerde de kaart aan de blinde dochter van de cipier Asterius en ondertekende de kaart met “Van jouw Valentijn”. Toen de vrouw de kaart van Sint-Valentijn opende, geschiedde een wonder. Bij het aanraken van de ‘magische’ kaart kon ze weer zien, waardoor ze de romantisch tekst kon lezen.

Het thema liefde is dus al zo oud als de weg naar Rome en wordt tegenwoordig gekoppeld aan Sint-Valentijn die zijn geliefde met een magische kaart verraste.

Tegenwoordig stel je gemakkelijk online een prachtige verrassing voor jouw Valentijn samen. Bekijk bijvoorbeeld het uitgebreide assortiment valentijnskaarten en cadeaus op KaartWereld.nl!

Beeld: iStock