Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat kun je het beste doen bij een zonneallergie en hoe voorkom je het?

Wat kun je het beste doen bij een zonneallergie en hoe voorkom je het?

Wat kun je het beste doen bij een zonneallergie en hoe voorkom je het?

Misschien ken je het wel, die rode bultjes nadat je in de zon hebt gezeten. Een zonneallergie. Heerlijk hoor, dat lekkere weer. Maar de hele nacht moeten krabben, omdat je vergaat van de jeuk, daar tekenen we liever niet voor. Daarom vertellen wij je wat je het beste kunt doen als je een zonneallergie hebt en hoe je het kunt voorkomen. 

Allergische reactie

Zonneallergie is een allergische reactie van de huid op UV-straling en ontstaat vooral wanneer de eerste zonnestralen doorbreken. Bereid je erop voor dat je na een warme lentedag best weleens uitslag kan krijgen. Wanneer je steeds vaker en langer bent blootgesteld aan de zon, zul je merken dat de allergische reactie steeds minder wordt, of zelfs helemaal verdwijnt. De allergie kan direct nadat je in de zon hebt gezeten optreden, maar het kan ook voorkomen dat je een paar dagen later pas last krijgt.

Iedereen kan last krijgen van zonneallergie. Al zijn mensen met een lichte huid er wel vatbaarder voor. Zonneallergie kan op elke leeftijd optreden, ook als je er je hele leven geen last hebt gehad, kun je op latere leeftijd alsnog uitslag krijgen.

Hoe te herkennen?

Je kunt zonneallergie herkennen aan rode bultjes, blaasjes, schilfertjes en vooral jeuk. Het komt vooral voor op je gezicht, armen, handen of hals. Als je erg last hebt, kan het zelfs gebeuren dat de uitslag zich uitbreid naar lichaamsdelen die niet in de zon zijn geweest. Zonneallergie is vervelend, maar we moeten je wel geruststellen dat het vaak niet langer aanhoudt dan een paar dagen. Houdt de zonneallergie echter langer dan 10 dagen aan, dan adviseren we je om contact op te nemen met de huisarts.

Zonneallergie voorkomen

Maar hoe kun je zonneallergie dan voorkomen? Daarvoor is het belangrijk dat je de blootstelling aan de zon langzaam opbouwt. Ga op de eerste warme dag van het jaar dus niet van 12 tot 5 op het terras zitten. Als je de blootstelling rustig opbouwt, laat je je huid wennen aan de straling.

Wat ook helpt is om de zon tussen 11 en 3 te vermijden. Dan is de zonkracht, en dus de UV-straling, namelijk het sterkst. En niet te vergeten, het is enorm belangrijk jezelf goed en regelmatig in te smeren. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen als je last hebt van zonneallergie.

Lees ook
7 feiten over zonnebrandcrème die je wellicht nog niet kent

Zonneallergie behandelen

Heb je bovenstaande stappen allemaal gevolgd en heb je alsnog last van de jeuk? Dan doe je er goed aan eventjes uit de zon te blijven, tot de uitslag is verdwenen. Verder bestaan er verschillende producten die de allergische reactie kunnen verlichten. Hiervoor zijn speciale crèmes ontwikkeld die je gewoon kunt kopen bij de drogist. Als laatst is het belangrijk je huid goed te hydrateren met bijvoorbeeld een verkoelende aloë vera gel. Om je huid te herstellen kun je ook gebruik maken van calendulazalf.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Holland&Barret | Beeld: Gettyimages