Wat?! Je wordt sneller oud van ongelukkig zijn dan van roken Beeld Getty Images
Wat?! Je wordt sneller oud van ongelukkig zijn dan van rokenBeeld Getty Images

Wat?! Je wordt sneller oud van ongelukkig zijn dan van roken

Slecht nieuws: uit een onderzoek blijkt dat als je ongelukkig bent, je sneller kan verouderen. Ongelukkig zijn heeft zelfs een groter effect dan roken op het verouderingsproces. En gelukkig en gezond oud worden, dat is de droom van ieder mens, toch?

Wereldwijd proberen wetenschappers met kunstmatige intelligentie een klok te maken waarmee je kan achterhalen wat je werkelijke biologische leeftijd is. En laatst is daar een nieuw onderdeel aan toegevoegd: psychologische factoren.

De tests beweren dat de invloed van mentale problemen dus meer effect kan hebben op je fysieke gezondheid dan slechte gewoontes zoals, bijvoorbeeld, roken.

Leeftijd in jaren, of gezondheid

Je leeftijd is gebaseerd op wanneer je jarig bent, en hoeveel jaren je al op aarde rondloopt. Maar dat jij en een leeftijdsgenoot hetzelfde geboortejaar hebben, betekent natuurlijk niet dat jullie even gezond zijn.

Onderzoekers kunnen onderzoeken hoe gezond je bent en zo je biologische leeftijd schatten. Dit doen ze door bijvoorbeeld naar microbiomen te kijken in de darmen, of de ontstekingsmarkers in het bloed te meten. Als deze metingen kloppen, kan je dus zien waarom de één veel sneller ouder wordt dan de ander.

Invloed van mentale problemen

In Amerika en Hong Kong waren onderzoekers hard bezig om deze ‘verouderingsklok’ te ontwerpen. Hierbij werden ook psychologische gezondheidsfactoren toegevoegd door de emotionele toestanden te meten: eenzaamheid, rusteloosheid, depressie, hopeloosheid, angst, ongelukkig zijn, je gehinderd voelen en niet gefocust zijn.

Met dit systeem werden in totaal wel 12.000 gezonde volwassenen van 45 plus getest. En wat bleek: de onderzoekers zagen dat ze 1,65 jaar bij iemands biologische leeftijd konden toevoegen wanneer hij of zij zich ongelukkig of eenzaam voelde. Ongelukkig zijn bleek meer effect te hebben op het verouderingsproces dan je geslacht, woonplaats, of dus slechte gewoontes zoals roken.

Lees ook: Een zuivelhoofd of meer een suikerhoofd: zo beïnvloedt jouw dieet je uiterlijk

Verder verouderd

Toen de ‘klok’ werd getest op zieke leeftijdsgenoten, zoals mensen met kanker of een hartaandoening, werd duidelijk dat zij verder in het verouderingsproces zaten dan hun gezonde leeftijdsgenoten.

Maar, deze ziektes en aandoeningen verouderden de patiënten niet meer dan 1,5 jaar. Als je rookt verouder je volgens het onderzoek met 1,25 jaar. Dat is allebei minder dan het effect dat de psychologische factoren hebben op je biologische leeftijd.

Wat is gevaarlijker?

Het onderzoek ziet roken niet als minder gevaarlijk voor je gezondheid dan wanneer je ongelukkig bent. Roken blijft een belangrijke rol spelen in de vorming van kanker en andere gezondheidsklachten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet en Science Alert

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden