Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat je nog niet weet over zweet

Wat je nog niet weet over zweet

Wat je nog niet weet over zweet

Van klotsende oksels tot zweetvoeten, zweten is voor niemand leuk. Op sommige dagen is er geen deodorant tegenop te sprayen. Omdat we allemaal met zweet te maken hebben: tien verrassende (z)weetjes!

 • We zweten om af te koelen. Transpiratie is eigenlijk verdamping van de warmte. Wanneer de hartslag versnelt, stijgt de lichaamstemperatuur en dan treedt transpiratie in werking om te voorkomen dat we overkoken. Dit gebeurt tijdens sporten, maar ook in situaties van stress, blijdschap en angst. Als het je hart sneller doet kloppen, laat het je huid harder zweten.
 • Zweetklieren zijn verspreid over je hele lichaam. De enige plaatsen waar je ze niet kunt vinden zijn nagels, oren en lippen. De lippen bevatten geen zweetklieren, omdat de lippen geen ‘echte huid’ bevatten zoals de rest van het lichaam. Zweet dat op de lip zit, is vaak afkomstig van de huid tussen de neus en de lippen, oftewel: de alom beruchte zweetsnor. Hetzelfde geldt voor de nagels. De oren bevatten weliswaar enkele zweetklieren, maar deze transpireren niet zo vaak en veel als de rest van de huid. Een vierkante centimeter huid bevat overigens maar liefst 300 zweetklieren.
 • Zweet is zelf geurloos. De geur is afkomstig van bacteriën die op de huid liggen. Ontharen helpt tegen stinken, omdat het zorgt voor minder bacteriën en daarmee minder zweetgeur. Ook frisse schone kleding, voornamelijk katoen, voorkomt een vervelende geur.
 • Bij zweten door emoties verlies je twee keer meer vocht dan wanneer je zweet door warmte. Je sollicitatiegesprek levert dus grotere zweetplekken op dan een middag in de zon liggen. En ook meer geur, want van alle soorten zweet stinkt stresszweet het meest.
 • Je zweet het meest aan de kant van je lichaam die je het vaakst gebruikt. Als je linkshandig bent, zweet je dus meer onder je linkeroksel. Ben je rechtshandig, dan heeft je rechteroksel het zwaarder te verduren.
 • Je zweet wat je eet. De geur van zweet is afhankelijk van wat je die dag hebt gegeten. Koffie, kruidig eten en alcohol zijn de grootste boosdoeners. Ammoniakgeur ontstaat daarentegen juist als je weinig eet.
 • Als je staat zweet je meer onder je armen dan wanneer je ligt. Dit komt omdat je hartslag hoger is wanneer je staat dan wanneer je ligt. Des te meer reden om lekker te blijven liggen!
 • Ongeveer zes of zeven keer per minuut scheidt je lichaam kleine hoeveelheden transpiratievocht af. Gemiddeld verliezen we per dag minstens een liter zweet per dag. Bij warm weer kan dit zelfs oplopen tot wel tien liter (!) per dag. Daarom is het ook belangrijk om veel te drinken bij warm weer of andere situaties waarin je veel zweet. Van al het zweet dat we verliezen komt minder dan 1% onder de oksels vandaan. Onder de oksels en op de handen en voeten zijn wel de meeste zweetklieren te vinden.
 • Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen. Daartegenover staat wel dat de mannelijke zweetklieren vele malen actiever zijn dan de vrouwelijke.
 • Zweten wordt pas echt vervelend als je hyperhidrosis hebt. Deze aandoening betekent overmatig transpireren. Dit kan over het hele lichaam gebeuren, maar ook plaatselijk in alleen handen of voeten. Het is niet bekend hoe hyperhidrosis ontstaat, maar doordat het wel vaker binnen dezelfde families kan voorkomen, spelen genen absoluut een rol. Bij hyperhidrosis heb je last van de overactiviteit van de zweetklieren.
 • Te veel zweten is niet leuk, maar het tegenovergestelde is ook geen pretje. Andrihose is een aandoening waarbij iemand geen zweetklieren heeft of bij wie deze matig tot niet werken. Dit zorgt ervoor dat het lichaam geen hitte kwijt kan raken, waardoor iemand zich bij weinig inspanning al snel beroerd voelt. Dit kan leiden tot migraine, hoofdpijn, vermoeidheid en een suf gevoel. In ergere vormen kan iemand zelfs hyperventileren, een verhoogde hartslag hebben of tintelingen krijgen in armen en benen. Zo erg is zweten dus nog niet.
Beeld: iStock
Bron: Zweet ik veel