Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stort André Hazes zich na drank op volgend verslavend middel? Jellinek bezorgd om nieuwe trend

Stort André Hazes zich na drank op volgend verslavend middel? Jellinek bezorgd om nieuwe trend

Stort André Hazes zich na drank op volgend verslavend middel? Jellinek bezorgd om nieuwe trend

Het is een nieuwe trend: ‘Snus’ (uit te spreken als ‘snuus’). Dit is wit poeder met een smaakje en nicotine, dat je tussen je lip en tandvlees moet stoppen, en voornamelijk gemaakt én gebruikt wordt in Noorwegen en Zweden. Toch duikt het spul ook steeds vaker op bij Nederlandse jongeren en ook André Hazes en zijn gloednieuwe schoonvader schijnen het te gebruiken. Dat verklapt een recente foto op Instagram.

Klinkt goed (not)

Het goedje wordt volgens WikiPedia “gemaakt van gestoomde tabak, die vervolgens gemalen wordt en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s”. Je stopt een beetje van het spul achter je bovenlip, zodat het slijmvlies de nicotine in enkele minuten tot zelfs uren opneemt. Snus zou bij kamertemperatuur niet lang houdbaar zijn, vanwege de vorming van kankerverwekkende nitrosamines. Een koelkast of diepvries is een verstandigere bewaarplek. Andere vormen van tabaksgebruik zonder roken zijn pruimtabak en snuiftabak.

Ha-snus

EenVandaag besteedde maandag aandacht aan de nieuwe trend en lichtte een foto van André Hazes en zijn schoonvader uit (gemaakt in en restaurant op het warme Ibiza) waarop een verpakking van het spul te zien is. Wie van de twee – André of zijn schoonvader – het gebruikt, is niet duidelijk. Maar dat het daar op tafel lag, is een feit. Ook voetballer Hakim Ziyech zou verslingerd zijn aan het tabaksproduct. Snus mag dan schattig en onschuldig klinken, maar is dat zeker niet en kan zelfs voor een heuse verslaving zorgen.

Lees ook
Is het dan eindelijk Insta-official? André deelt foto voor ‘schoonpa’ én zijn ‘best friend’

‘Je raakt snel verslaafd’

Snus zou rokers helpen om van hun verslaving af te komen. Volgens Nederlandse verkoper Rick Jansen “zie en ruik je het niet, en is het lang niet zo schadelijk als roken”, vertelt hij het programma. Bij verslavingskliniek Jellinek denken ze daar anders over en maken ze zich zorgen. “Nicotine is één van de meest verslavende stoffen die we kennen. Je raakt er heel snel verslaafd aan. Als je dit gebruikt en je raakt gewend aan de nicotine, dan kan de stap naar roken kleiner worden”, vertelt Tom Bart in EénVandaag. “Het wordt verkocht als een middel om van het roken af te komen […], maar de nicotine werkt verslavend. Wie zit er nu op een nieuwe verslaving te wachten?” Feit is wel dat als je wil roken, Snus minder schadelijk is dan het roken van tabak.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes)

Bron: EenVandaag | Beeld: Peter Smulders