Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?

Wat is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?

Wat is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)?

Elke vrouw weet dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap uit den boze is. Doe je dat wel, dan kan dat grote gevolgen hebben voor je ongeboren baby. Zelfs als het maar één wijntje in de maand is. Het foetaal-alcoholsyndroom (FAS) is een  hersenaandoening die baby’s kunnen krijgen als de moeder drinkt tijdens de zwangerschap. 

Foetaal Alcohol Syndroom

Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. De alcohol die een vrouw nuttigt komt namelijk ook bij de baby terecht via de placenta. Een volwassen lichaam kan alcohol afbreken, maar een babylichaam niet. Aangezien de hersenen en het centrale zenuwstelsel van de baby volop in ontwikkeling zijn, zijn ze extra gevoelig voor alcohol.

En ja, zelfs één avond drinken kan lichamelijke en neurologische beschadigingen veroorzaken bij je ongeboren baby. Al zijn de meeste moeders van FAS-kinderen wel zware drinkers.

Lees ook
Sabrina (23) heeft FAS: ‘Mijn biologische moeder ontkent dat ze dronk tijdens de zwangerschap, ik denk dat ze zich schaamt’

Symptomen bij het kind

Wat kun je merken bij een kind die het Foetaal Alcohol Syndroom heeft? Een baby met FAS heeft kleinere hersenen en een kleinere hoofdomtrek, daarnaast is het geboortegewicht vaak lager dan bij gezonde baby’s.

Andere lichamelijke kenmerken van kinderen met FAS zijn onder andere een dunne bovenlip, een lage neusbrug, lage oren, slechte tanden, een brede neus, smalle oogspleetjes en een smalle kin.

Oudere kinderen met FAS hebben veelal leerproblemen, zoals moeite met rekenen, spraakproblemen, weinig emotionele controle en moeite met het verwerken van informatie. Zowel de emotionele als de sociale ontwikkeling loopt vaak achter, wat gedragsproblemen tot gevolg heeft. Ook kan er sprake zijn van hyperactiviteit of autistisch gedrag.

Gevolgen

Naast leerproblemen en problemen met emotionele en sociale ontwikkeling heeft het Foetaal Alcohol Syndroom ook andere gevolgen. Vaak moeten kinderen met begeleiding wonen. Daarnaast hebben veel FAS-kinderen psychische klachten, seksuele afwijkingen, alcohol- en drugsproblemen en komen ze vaker in de problemen met justitie. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. FAS is een levenslange aandoening waar mensen hun hele leven lang last van hebben.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Alcoholinfo, Hersenstichting | Beeld: Getty Images