Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: Wat doe jij op Prinsjesdag?

Denise blogt: Wat doe jij op Prinsjesdag?

Denise blogt: Wat doe jij op Prinsjesdag?

Ik had er dit jaar voor het eerst even niet bij stilgestaan, maar toen de stoet eraan kwam moesten we wel. Omdat we er toch niet langs konden zette ik mijn fiets aan de kant en keek met de kinderen naar het lange defilé van de bereden politie dat langzaam door de Grote Marktstraat in Den Haag paradeerde.

Het was zondag, en o ja, dit was natuurlijk onderdeel van de generale repetitie voor Prinsjesdag. De oefenritten met de paarden. In 2010 belandde ik, ook per toeval, voor het eerst bij de generale repetitie. Toen was mijn zoontje net 1, en mijn dochter 3. Tussen de Haagse chic (zo chic zie je ze zelden nog) én heel veel publiek aanschouwden we toen op het Binnenhof een voorproefje van Prinsjesdag.

Vandaag is het natuurlijk de echte dag. De derde dinsdag in september valt vroeg dit jaar. De Gouden Koets zal als het goed is nog één keer gebruikt worden, daarna even niet, in verband met restauratie. Dan zal de komende jaren, net als bij de generale repetitie, de Glazen Koets gebruikt worden.

Of ik er met de kinderen naartoe ga? Ik denk het niet. Huh, er met de kinderen naartoe gaan? Moeten die niet naar school dan? Nee. Officieel is het geen nationale feestdag of officiële vrije dag, maar in Den Haag zijn alle kinderen die op de basisschool zitten al sinds jaar en dag vrij op Prinsjesdag.

Mijn kinderen waren gisteren zelfs ook al vrij, in verband met een studiedag van de leerkrachten. Hartstikke leuk natuurlijk, gezellig, maar niet als je, zoals ik, met werk of deadlines zit en niet even vooruit had kunnen werken.

Vorig jaar had ik het slimmer aangepakt. Toen had ik er gewoon een lang weekend weg van gemaakt. Want ja, door Prinsjesdag en die margedag ervoor konden we ineens zomaar op een goedkoop moment, buiten de reguliere vakanties en feestdagen om, een paar dagen weg. En dat scheelt! (Heb jij kinderen en heeft jouw kind een keer een margedag op een maandag of vrijdag, benut die dan ook!)

Zo greep ik mijn kans en ging ik met de kinderen een paar dagen naar de zeehonden in Pieterburen. Een minivakantie tussendoor. Je leest er straks hier meer over. Ergens voelde ik me wel schuldig – een cultuurbarbaar bijna – dat ik juist op deze belangrijke dag in Den Haag de stad uit was, maar ach, waarom niet?

Toch zijn er superkoningsgezinde mensen die zich dat niet kunnen voorstellen. Die komen juist speciaal voor Prinsjesdag naar Den Haag. Er zijn mensen die voor dag en dauw op een klapstoeltje langs de route gaan zitten zodat ze goed zicht op de Gouden Koets hebben. Iedereen wil natuurlijk een glimp opvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de tour van Paleis Noordeinde via het mooie Lange Voorhout naar het Binnenhof, of juist alleen van de beroemde balkonscène.

Anderen vinden Prinsjesdag misschien vooral leuk vanwege de hoeden of de paarden. En weer anderen gaat het puur om de troonrede en het koffertje met de begroting, waar het natuurlijk echt om draait. Wat zijn de plannen van het kabinet voor 2016? Wat staat er op de begroting?

Ook zelf steek ik er op de een of andere manier elk jaar toch nog iets van op. Nog niet zo lang geleden kwam ik erachter dat Prinsjesdag vroeger lange tijd op de derde maandag van oktober gehouden werd. En wist jij bijvoorbeeld wat breeuwen is? Dat is dat ze touwen in de tramrails leggen, zodat de wielen van de koets er niet in blijven steken.

En wist je trouwens dat de Oranjezaal tijdelijk open is voor publiek? Tot en met 1 november kun je de beroemde koepelzaal van het Koninklijk Paleis bezoeken. Eerder kon dat nooit. Een mooie reden dus om alsnog naar Den Haag te komen.

Hoe dan ook, heb jij Prinsjesdag altijd al eens mee willen maken maar kom je van buiten Den Haag en is dinsdag niet zo’n handige dag? Kom dan volgend jaar eens naar de generale repetitie op de zondag voor Prinsjesdag. Het is net iets minder druk, maar bijna net zo bijzonder. Zet het gewoon alvast in je agenda voor 2016.

Ook het oefenen met de paarden op het strand schijnt heel bijzonder te zijn. Ik heb zelf niet zo veel met paarden (ik ben er een beetje bang voor), maar heb jij dat wel, dan moet je er zeker eens naartoe. Op de maandagochtend voor Prinsjesdag oefenen de militairen van de Cavalerie Ere-Escorte met hun paarden voor het Kurhaus in Scheveningen, compleet met munitie, rookbommen en een hoop lawaai. Het is een soort schriktraining om te voorkomen dat de paarden op Prinsjesdag afgeleid worden en op hol slaan. Onthoud ook dat dus alvast voor volgend jaar!

Op tv ga ik in elk geval wel even kijken. Ik vertelde Jippe er kort iets over, ook over de koning en de koningin. En over het zwaaien op het balkon.

‘Is het die koning met die drie kleine prinsesjes?’

Ja, die is het schat.

Zoals hij het zegt klinkt het bijna als een sprookje ;-).