Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Waarom sommigen niet van stukjes in hun yoghurt houden

Waarom sommigen niet van stukjes in hun yoghurt houden

Waarom sommigen niet van stukjes in hun yoghurt houden

Als er stukjes in je (drink)yoghurt zitten, laat je die het liefst staan. Kinderachtig? Of kan het dat je er echt niet van houdt?

Als je erover nadenkt blijkt dat de structuur van eten net zo belangrijk is als de smaak van datgene wat je eet. Chips of een pak koekjes dat al een paar weken open is, is toch echt een stuk minder lekker dan wanneer je die zak net opentrekt, terwijl de smaak in principe nog steeds hetzelfde is. En zo werkt het ook bij stukjes in je yoghurt of ander eten.

Extra voorzichtig

Volgens onderzoekers heeft de afkeer voor stukjes in eten alles te maken met ons overlevingsmechanisme, dat we aan de evolutie hebben overgehouden. Wanneer het voedsel niet smaakt zoals we hadden verwacht of wanneer we onherkenbare stukjes of brokjes tegenkomen, zijn we liever extra voorzichtig. ‘Stukjes horen voor ons gevoel niet thuis in een homogene substantie zoals yoghurt,’ legt eetonderzoeker en psycholoog Chantal Nederkoorn van de universiteit van Maastricht uit aan Quest. ‘Dat zou kunnen duiden op besmetting of viezigheid. Deze theorie wordt vaker in de wetenschap geopperd. Maar het is niet bewezen.’

Angst voor stikken

De Pools-Amerikaanse voedselwetenschapper Alina Szczesniak heeft weer een andere theorie. Volgens haar willen we het voedsel dat we in onze mond krijgen makkelijk kunnen controleren. Wanneer we iets eten met een moeilijke textuur – zoals yoghurt met stukjes – zijn we (onbewust) bang om te kokhalzen of zelfs te stikken. Daarbij zijn we ook erg bezig met hoe we iets eten, en willen we in gezelschap niet hoeven hoesten of iets uit onze mond laten vallen. Daarom laten we ‘moeilijk’ eten soms liever staan.

Met deze argumenten kan je dus gerust vragen om yoghurt zonder stukjes. You’re welcome.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron HLN | Beeld iStock

[RECENT_POSTS]