Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Onschuldig of niet? Waarom je nagels blauw worden als je het koud hebt

Onschuldig of niet? Waarom je nagels blauw worden als je het koud hebt

Onschuldig of niet? Waarom je nagels blauw worden als je het koud hebt

Je kent het waarschijnlijk wel en het geldt niet alleen voor je nagels. Wanneer je het koud hebt, kan het voorkomen dat je nagels, of andere delen van je lichaam ineens blauw kleuren. Waar die gekleurde nagels vandaan komen, dat vertellen we hieronder.

Niks ergs

We kunnen je in ieder geval alvast geruststellen, blauwe nagels zijn niet ernstig. Je bloedvaten vernauwen als je het koud hebt, wat de zuurstoftransport door je lichaam moeilijker maakt. Houdt dit lang aan, dan kan je huid op bepaalde plekken blauw worden. De medische term hiervoor is ‘cyanose’. Dat is afgeleid van het woord ‘cyaan’, wat ‘blauw’ betekent.

Lees ook
Het opdrogen van je nagellak hoeft niet lang meer te duren nadat je deze trucs kent

Blauwe vingers, nagels en lippen

Plekken die het snelst blauw kleuren zijn bijvoorbeeld je vingers, je nagels en je gezicht, waaronder je lippen. Het is heel normaal dat dit gebeurt en niks om je zorgen over te maken. Het zorgt er namelijk voor dat je interne organen op de juiste temperatuur blijven.

Zodra je handen weer warmer worden, kleuren je nagels vanzelf weer terug naar hun oorspronkelijke kleur. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan er iets anders aan de hand zijn en is het misschien goed om even een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images