Waarom je temperatuur bijhouden géén betrouwbare manier van anticonceptie is
De pil is nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel voor vrouwen in Nederland, maar de afgelopen jaren is het gebruik van deze synthetische hormonen wel aanzienlijk afgenomen. Momenteel wordt op sociale media de thermometer Daysy als hormoonvrij en natuurlijk alternatief besproken. Maar, het blijkt dat dit alternatief niet zo betrouwbaar is. Hoe zit dat?
Op sociale media platformen zoals TikTok, gaan veel video's rond over het stoppen met de pil en het gebruik van de thermometer Daysy. Meiden en jonge dames vertellen dat ze opgelucht zijn nu ze geen hormonen meer slikken. De voornaamste redenen om hiermee te stoppen zijn vooral de bijwerkingen van de hormonen, zoals hoofdpijn, gewichtstoename en minder zin in seks.
Daling gebruik van pil
Anne Timmermans, gynaecoloog in het Amsterdam UMC, zegt dat de pil inderdaad daalt in populariteit. "Ik zie een tendens dat vrouwen van die synthetische hormonen af willen", zegt ze. Onderzoeken van statistiekbureau CBS en kenniscentrum Rutgers bevestigen dat ook. De pil is nog altijd het meestgebruikte anticonceptiemiddel in Nederland, maar het aantal gebruikers neemt al jaren af.
"Maar dat betekent niet dat de pil geen fijn anticonceptiemiddel meer is voor iedereen", zegt Timmermans. "Sommige vrouwen hebben er echt baat bij, omdat ze een heel heftige menstruatie hebben bijvoorbeeld."
Lichaam leren kennen
Het beter leren kennen van hun cyclus is ook een reden om te stoppen met de pil. Ineke van der Vlugt, sociaal wetenschapper en expert anticonceptie en abortus bij Rutgers, moedigt vrouwen aan zich hierover in te lezen. "Ik denk dat het belangrijk is om te weten hoe je lichaam functioneert, bijvoorbeeld als je al jarenlang anticonceptie met hormonen hebt gebruikt", zegt ze.
Let op: veel vrouwen denken dat het bijhouden van je menstruatiecyclus, bijvoorbeeld door een thermometer, een betrouwbare anticonceptiemethode is. Dit is het niet. "Als je stopt met de pil en je wil niet zwanger raken, zorg dan voor een betrouwbaar alternatief", deelt Ineke van der Vlugt.
Natuurlijk anticonceptiemethoden
Het veel besproken apparaat Daysy laat je, gebaseerd op je lichaamstemperatuur en verzamelde data, weten wanneer je vruchtbaar bent. Het vertelt je ook wanneer je geen onbeschermde seks zou moeten hebben.
Volgens Rutgers raakt 5 procent van de vrouwen tóch zwanger als ze deze natuurlijke methode perfect toepassen. Omdat de kans op fouten bij deze methode groot is, raakt in de praktijk 23 procent zwanger. Ter vergelijking: als je de pil goed gebruikt en dus dagelijks op hetzelfde tijdstip slikt, is er 0,3 procent kans op een zwangerschap.
De website van Daysy zegt 99,4 procent nauwkeurigheid te hebben bij het voorspellen van vruchtbare dagen. Anne Timmermans zegt hierover het volgende: "Je kunt je temperatuur inderdaad heel nauwkeurig meten met zo'n apparaat. Maar dat percentage zegt niets over hoe goed je beschermd bent tegen een zwangerschap."
Hoe bepaal je je vruchtbaarheid
Ook het baarmoederslijmvlies geeft informatie over je vruchtbaarheid en de levensduur van het zaad van je partner speelt eveneens een rol bij het bepalen van vruchtbaarheid. Daarnaast is het lastig om te bepalen hoeveel vruchtbare dagen een vrouw heeft, dit verschilt namelijk per persoon.
Volgens Ineke van der Vlugt worden apparaten als Daysy te veel neergezet als een betrouwbaar anticonceptiemiddel. "Je moet eerst maandenlang op een vaste tijd je temperatuur meten. Pas daarna weet je wanneer je vruchtbaar bent", zegt ze.
Ze benadrukt dat je in die periode altijd een (vrouwen)condoom moet gebruiken tijdens seks, of gewoon geen seks moet hebben. Dat vergt soms veel discipline, omdat je op je vruchtbare dagen vaker zin hebt.
Lees ook Geen condoom? Jonge mannen zijn steeds minder voorzichtig tijdens de seks
Betrouwbare alternatieven
Het spiraaltje, de vaginale ring, de prikpil en het staafje in de arm zijn volgens expert Timmermans betrouwbare alternatieven. "Als je geen synthetische hormonen wil slikken, kies dan voor het koperspiraaltje of condooms", zegt ze. "Maar in bepaalde individuele situaties zeg ik: gebruik liever zo'n natuurlijke methode dan helemaal niets."
Blijf vooral nadenken waarom je bepaalde anticonceptiemiddelen wel of niet wilt gebruiken. Ben je beïnvloed door sociale media? Verhalen van vriendinnen? "Keuze voor anticonceptie is heel persoonlijk. Neem ervaringen uit je omgeving mee, maar weet ook dat dat niet per se jouw ervaringen hoeven te zijn", zegt gynaecoloog Timmermans.
De gynaecoloog raadt aan andere anticonceptiemiddelen te bespreken als je wilt stoppen met de pil. Check anticonceptievoorjou.nl om erachter te komen wat fijn werkt voor jou.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images