Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe het komt dat je soms ineens op iemand afknapt

Hoe het komt dat je soms ineens op iemand afknapt

Hoe het komt dat je soms ineens op iemand afknapt

Plotseling he-le-maal klaar met iemand zijn: je kent het vast wel. Voel je je dan ook altijd een beetje lullig? No worries, het blijkt een veelvoorkomend probleem te zijn waar je niets aan kunt doen.

Het fenomeen heeft de naam ‘the ick‘.

[RECENT_POSTS]

Als je last hebt van the ick begin je je ontzettend te ergeren aan een persoon en zie je alleen zijn of haar mindere kanten. En het ergste van dit alles is: je komt niet meer van het gevoel af.

Psycholoog Emma Citron legt uit waar dit gevoel vandaan komt. “Tijdens alle stadia van het ontstaan van een relatie kunnen momenten voorkomen waarop je ineens afkeer krijgt voor gewoontes van iemand. Of nog erger: een compleet persoon. Dit is volkomen normaal.” Er hoeft niet per se iets gebeurd te zijn om het gevoel te krijgen, maar het kan wel. “Stel je voor dat de persoon met wie je samen bent heel onbeleefd is tegen personeel in een restaurant. Dit kan jou er onbewust al op wijzen dat dit niet de juiste persoon voor jou is. Dit kan starten als een heel klein gevoel waar je je nog niet eens bewust van bent. Dit bouwt zich steeds verder op, waardoor dat heftige ick-gevoel uit het niets lijkt te komen.”

Je kunt er dus niet zoveel aan doen dat je op iemand afknapt, maar wat is vervolgens slim om te doen? “In de meeste gevallen raad ik aan om je instinct te volgen. Er is iets waar je op afknapt bij deze persoon en dat gevoel moet je niet negeren. Toch is het ook zo dat we tegenwoordig te snel oordelen. Een beetje werken aan het accepteren van anderen en hun menselijkheid proberen te zien kan geen kwaad,” vertelt Emma. Dit betekent overigens niet dat je je over je negatieve gevoel heen moet zetten als het gevoel in grote mate aanwezig blijft,” vindt de psycholoog. “Leer je een persoon net kennen en knap je dan al af met of zonder goede reden? Dan is het echt beter om deze relatie af te kappen. Je kunt aantrekkingskracht nou eenmaal niet faken – en dat moet je ook helemaal niet willen. Wie je aantrekkelijk vindt is heel persoonlijk. Je mag gelukkig zelf kiezen met wie je tijd doorbrengt en je verdient het om dit te doen met iemand die je leuk vindt.”

Schuldig voelen over dat je iemand ineens niet zo leuk meer vindt, is dus niet nodig. Denk wel na over hoe je het die ander vertelt of laat merken.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron ELLE | Beeld iStock