Waarom je soms de hele dag een liedje in je hoofd hebt Beeld Getty Images
Waarom je soms de hele dag een liedje in je hoofd hebtBeeld Getty Images

Waarom je soms de hele dag een liedje in je hoofd hebt

Ongetwijfeld zing, neurie of hum jij ook weleens de godganse dag hetzelfde liedje. Vaak tot grote irritatie van collega's en soms ook tot frustratie van jezelf. Want nee, de nummers die blijven hangen, zijn niet altijd per se liedjes die je nou enorm goed vindt.

“Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd, ik loop de hele dag te zingen en te fluiten”*.

Liedje in je hoofd

Een oorwurm wordt het ook wel genoemd of een brain itch: zo’n flard van een liedje dat zich in je brein nestelt en daar de hele dag op repeat gaat. Onderzoekers aan de Durham University verdiepten zich in het fenomeen en het blijkt dat een nummer drie verschillende kenmerken moet hebben, wil het catchy genoeg zijn om de hele dag door jou gezongen te worden.

Interne jukebox

Ten eerste moet het liedje herkenbaar zijn. In je hoofd zitten al zo'n 10.000 nummers opgeslagen, in je interne jukebox. Je geheugen wordt getriggerd als de melodie lijkt op een van die vele liedjes die je al kent. Een oorwurm heeft vaak ook onverwachte pauzes en noten die vaker worden herhaald dan in een gemiddeld liedje. Ook is de melodie vaak simpel van structuur, maar mét een ritmisch patroon.

Veel genoemde oorwurmen zijn:

  • Bad Romance van Lady Gaga.
  • Can't Get You Out Of My Head van Kylie Minogue.
  • Don't Stop Believing van Journey.

Maar ook het melodietje van de bekende Efteling-attractie ‘Carnaval Festival’ (bedacht door Toon Hermans) is zo aanstekelijk dat het in 2015 werd uitgeroepen tot de Grootste Oorwurm Aller Tijden door Radio 10.

Tijd voor meer Nederlandse hitjes in je muzieklijst

Nederlandstalige muziek is goed voor je hersenen

En nu er weer uit

Oké dan weten we nu hoe een nummer in je hoofd komt, maar hoe krijg je zo'n ongewenste gast (want dat is het vaak) weer uit je kop? Hiervoor zouden we het liedje helemaal af moeten luisteren, claimen de onderzoekers. Vaak is het namelijk een flard van een nummer dat zich in je hoofd nestelt en zoeken je hersenen naar het complete patroon. Omdat je de rest van het nummer niet paraat hebt, blijft de puzzel in je hoofd doorgaan: je hersens willen het nummer compleet krijgen. Help ze een handje en zet het liedje op en zing hard mee.

Andere manieren: zoek afleiding of accepteer het gewoon. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. En voor je het weet, word je de volgende dag wéér wakker met hetzelfde wijsje in je hoofd.

* Ook best een catchy nummer, trouwens hè? Mocht je het je afvragen, het is: Wakker met een wijsje van Kinderen voor Kinderen.

Bron: Women’s Health, Radio 10, Scientas.nl, Durham University

Mariska SchulteGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden