Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom een strandwandeling niet alleen leuk is, maar ook gezond

Waarom een strandwandeling niet alleen leuk is, maar ook gezond

Waarom een strandwandeling niet alleen leuk is, maar ook gezond

Sinds de coronacrisis is iedereen aan de wandel. Een lekkere strandwandeling kan dan ook niet ontbreken. Heerlijk even uitwaaien bij zee. Naast dat het leuk is om een strandwandeling te maken, is het ook nog heel erg goed voor je, zo blijkt uit onderzoek. 

Wind in je haren

We weten allemaal wel hoe ontspannend een heerlijke strandwandeling kan zijn. De wind in je haren, verstand op nul. Nu blijkt ook uit onderzoek dat een bezoekje aan het strand om een aantal verschillende redenen heel gezond voor je is.

Stressverminderend

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten hebben ontdekt dat een strandwandeling zorgt voor een afname aan stress. Dat zou komen door de blootstelling aan de kleur blauw. Deze kleur, die op het strand in overvloed aanwezig is, zorgt voor een kalmer gemoed.

Rust

Een natuurlijke achtergrond, zoals een weiland of bos, geeft rust en kan het brein ontlasten. Het strand is hier bij uitstek een goede plek voor. Kalme kleuren en veel leegte om je heen, dat is een makkelijke omgeving om te verwerken voor je brein. Geen flikkerende lichten, drukke etalages of harde achtergrondgeluiden, maar juist rust en leegte.

Zeelucht

Behalve mentale voordelen zijn er ook fysieke voordelen. De zeelucht bevat weinig pollen en stuifmeel en dat maakt het een verademing voor astma- en hooikoortspatiënten. Snuif die frisse zeelucht dus lekker op!

Lees ook
WOW! Dit Nederlandse strand staat in de top 21 van beste stranden ter wereld

Motiverend

Volgens het onderzoek zijn mensen die in de buurt van de zee wonen gezonder dan mensen die niet aan de kust wonen. Wat de reden hiervoor is, is niet helemaal bewezen, maar het zou zomaar kunnen komen door het motiverende effect van de kust. Het lijkt er namelijk op dat deze omgeving mensen aanspoort tot een actievere levensstijl. Het strand is immers ideaal voor een wandeling, maar om om op hard te lopen of met je hond rond te rennen.

Bron: Her.ie | Beeld: Pexels