Front View Of An Asian Woman Holding Covid Rapid Test And Waiting For Results At Home Beeld Getty Images
Front View Of An Asian Woman Holding Covid Rapid Test And Waiting For Results At HomeBeeld Getty Images

Waarom de houdbaarheidsdatum van zelftesten belangrijk is om in de gaten te houden

Heb je een stapel zelftesten liggen thuis? Vergeet dan niet de houdbaarheid te checken voordat je er een gebruikt. Sinds 11 april volstaat de uitslag van een zelftest, aangezien we niet meer naar de GGD hoeven voor een bevestigingstest. Des te belangrijker dat je uitslag klopt en de houdbaarheid kan daar invloed op hebben.

Houdbaarheidsdatum van zelftesten

Het verschilt per merk, maar de houdbaarheidsdatum van een test varieert ongeveer tussen de zes en vijftien maanden. Dat is misschien minder lang dan je verwachtte. Wat is dan precies niet meer houdbaar? De ingrediënten zoals de druppelvloeistof zullen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum slechter worden. Hierdoor wordt een test minder nauwkeurig.

Voorzichtige schatting

Je hoeft een test niet meteen in de prullenbak te gooien als de houdbaarheidsdatum nadert. Die datum is namelijk gebaseerd op een voorzichtige schatting. Inmiddels zijn er studies gedaan om de werkelijke houdbaarheid van zelftesten vast te stellen. Sommige fabrikanten hebben door dit onderzoek hun datum aangepast. Het bleek namelijk dat veel thuistesten toch (een paar maanden) langer houdbaar bleven dan in eerste instantie werd verwacht.

Vooralsnog blijft het advies om een test te gebruiken die nog niet voorbij de houdbaarheidsdatum is. Zo weet je zeker dat je de meest betrouwbare uitslag hebt.

Lees ook Langetermijnbeleid coronavirus: eigen verantwoordelijkheid dat je niet besmet raakt

Testen bij GGD

We hoeven dus niet meer naar de GGD bij klachten of na een positieve zelftest. Maar het is nog wel mogelijk voor een paar uitzonderingen. We zetten deze voor je op een rijtje.

  1. Bewoners van verpleeghuizen of andere instellingen met kwetsbare personen (bijvoorbeeld 70+’ers of mensen met een erge afweerstoornis)
  2. Zorgpersoneel
  3. Mensen die thuis wonen maar naar een dagbesteding gaan (wederom 70+’ers of mensen met een erge afweerstoornis)
  4. Mensen die niet in staat zijn om een zelftest te doen (ook niet met hulp van iemand anders)
  5. Mensen, bijvoorbeeld reizigers, die een herstelbewijs nodig hebben

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden