Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Waarom avondeten voor de televisie zo goed voelt

Waarom avondeten voor de televisie zo goed voelt

Waarom avondeten voor de televisie zo goed voelt

Het is voor genoeg mensen standaard de manier waarop zij thuis het avondeten verorberen: voor de televisie. Maar wat maakt dat eten voor de televisie zo goed voelt?

Lees ook: Hap slik zeg: ‘Onze boodschappen zijn alleen voor Remco, ik leef op sondevoeding’

Volgens klinisch psychologe Sophie Mort komt dat doordat er op dat moment iets in je hersenen gebeurt. ‘Zowel het eten van bepaalde voedingsmiddelen als naar televisie kijken zorgt ervoor dat er dopamine, het plezierstofje, vrijkomt. Het voelt dus gewoon écht goed om te eten terwijl je een van je favoriete series bingewatcht’, vertelt ze aan HLN.be.

Mort zegt dat het ook te maken heeft met de druk die mensen zichzelf opleggen. ‘Bewust eten druist volledig in tegen hoe we de dag leven. Mensen lunchen steeds meer achter hun computer omdat ze het te druk hebben om alles af te krijgen. De druk van onze maatschappij maakt het dus erg moeilijk om bewust te eten en te leven.’

Ook je kindertijd kan volgens de psychologe een rol spelen. ‘Als je als kind verplicht werd om aan tafel te eten, zal je als volwassene ook minder geneigd zijn om met je bord voor te televisie te gaan hangen.’ Gezonder is het om af en toe niet achter je tv avond te eten. Doe je dat wel, dan focussen je hersenen zich op het scherm en niet op het eetproces, hierdoor ga je makkelijker overeten en zal je ook sneller aankomen. Laat die geweldige Netflix-serie maar even wachten dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock