Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vrouwen zijn slecht met technologie

Vrouwen zijn slecht met technologie

Vrouwen zijn slecht met technologie

Waarom kunnen vrouwen niet met technologie omgaan?

Waarom scoren vrouwen op school slechter in technologietesten dan mannen? Onderzoekers van de universiteit van Iowa hebben met dit vraagstuk gepuzzeld en zijn tot een simpele conclusie gekomen. Jonge vrouwen zijn er intelligent genoeg voor, maar vinden technologie simpelweg niet geïnteresseerd. Wel kunnen zij technologie aanleren, als dit een vereiste is voor een baan.

Slimme mensen
Werkprestaties zijn puur gebaseerd op intelligentie. Slimme mensen zijn beter in wat voor baan dan ook, omdat zij beter en sneller in staat zijn om nieuwe dingen te leren.

“De factoren die worden gemeten door middel van specifieke proeven van bekwaamheid, leveren geen bijdrage aan de prestaties op het werk”, zegt Frank Schmidt, hoogleraar management. Frank wilde weten waarom mannen en vrouwen verschillend scoren en dan specifiek op technische geschiktheid.

Verschillende interesses
Hij ontdekte dat slimme vrouwen op alle niveaus lager scoorden op technische geschiktheid dan mannen van hetzelfde intelligentieniveau. Frank suggereert dat dit verschil komt door geslachtsverschillen en hun interesses in technische bezigheden.

Technisch inzicht
Mensen die meer interesse hebben in technische dingen – zoals een fiets uit elkaar halen – kunnen meer technische ervaringen opdoen, zodat ze hoger scoren op technische geschiktheid. Frank zegt dat er waarschijnlijk geen simpele oplossing voor is. “Het onderzoek toonde dat het erg moeilijk is om mensen hun interesses te veranderen. Ze zijn daarin vrij stabiel en worden op vroege leeftijd al gevormd.”

Slechtere prestaties
Hij waarschuwt dat technische tests als onderdeel van algemene intelligentietests ervoor kunnen zorgen dat vrouwen slechter presteren. Hij stelt dat leraren technische tests uit deze algemene tests moeten halen, omdat deze vertekende resultaten opleveren.

“Dat is vandaag de dag goed mogelijk. Je kunt technische proeven achterwege laten of je kunt ze gebruiken als tegenwicht, omdat vrouwen juist weer beter scoren op verbale tests”, zegt Frank.

Ben jij goed met technische snufjes?

Bron: Daily Mail