Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Voor de mannen: door deze 7 tips voelen vrouwen zich veilig(er) op straat

Voor de mannen: door deze 7 tips voelen vrouwen zich veilig(er) op straat

Voor de mannen: door deze 7 tips voelen vrouwen zich veilig(er) op straat

Draag geen kortje, deel je live-locatie, maak geen oogcontact, klem sleutels tussen je vingers en #appmealsjethuisbent. Het zijn rituelen die je als vrouw bijna gedachteloos doorloopt wanneer je ’s avonds alleen naar huis wandelt of fietst. Begrijpelijk, want je wil jezelf beschermen, maar ook kwalijk. Zo wordt het probleem namelijk wéér bij de vrouw neergelegd. 

We zijn klaar met victim blaming en ’s avonds nooit compleet onbezorgd over straat kunnen. We doen alles om zo min mogelijk op te vallen en zoveel mogelijk beschermd te zijn, iets wat vrouwen van kind af aan met alle goede bedoelingen krijgen ingepeperd. Het probleem is alleen dat al die suggesties de verantwoordelijkheid van het risico om aangevallen te worden bij de vrouw leggen.

Onderzoeken

Uit vijf verschillende onderzoeken van de universiteit van San Diego blijkt dat al die tips hoe je je als vrouw hoort te gedragen en te kleden victim blaming juist in de hand werken. De vraag is dan opeens hoe kort jouw rokje precies was, in plaats van waarom de dader dit doet.

Tips voor mannen

Nu het onderwerp na de dood van Sarah Everard weer actueler is dan ooit, is dit het moment om de campagne ‘Walk like a woman’ van Plan International weer op te diepen. De charity stelde speciaal voor mannen zeven tips samen om vrouwen een veiliger gevoel te geven op straat. Wan zeker lang niet alle mannen hebben kwaad in de zin, maar als vrouw kun je aan iemands neus moeilijk inschatten of je een van de goeien voor je hebt.

Door als man je zo te gedragen in het openbaar, geef je vrouwen hun gevoel van veiligheid terug.

1. Houd afstand

Onthoud dat wanneer je achter een meisje of vrouw loopt, hoe meer dichterbij je komt, hoe bedreigender je bent. Zorg er dus voor dat je een goede afstand bewaart tussen haar en jou.

2. Ren niet achter iemand

Wat geldt voor wandelen, geldt al helemaal voor hardlopen. Horen hoe iemand van achter in hoog tempo op je af komt, is angstaanjagend – al helemaal wanneer je alleen over straat loopt. Steek dus liever even over als je een vrouw ziet wandelen die je wil passeren.

3. Niet staren

Aangestaard worden is intimiderend en ongemakkelijk. Door op je telefoon te kijken of iets anders te doen, laat je zien dat je geen bedreiging bent. Kijk in een trein naar buiten, lees een boek of bel ter afleiding een vriend zodat ze weet dat je niet met haar bezig bent.

4. Houd commentaar voor jezelf

Wat jij misschien als een lolletje of flirten ziet, is eigenlijk lastigvallen. Zeker wanneer je het doet tegenover een vrouw die alleen over straat loopt.

5. Houd je vrienden in de gaten

Jij bent misschien het schoolvoorbeeld van hoe een man zich zou moeten gedragen op straat, maar als je stil blijft wanneer je vrienden een vrouw lastigvallen, ben je alsnog onderdeel van het probleem.

6. Wees een actieve toeschouwer

Als je de indruk krijgt dat een vrouw wordt lastiggevallen of zich ongemakkelijk voelt bij het gedrag van een ander, maak van jezelf dan een actieve toeschouwer. Het kan zo simpel zijn als tussen de vrouw en de persoon die haar lastigvalt staan of door het uitzicht te blokkeren. Vraag of ze oké is en vraag desnoods om back-up van andere toeschouwers.

7. Delen, delen, delen

Word een onderdeel van de oplossing door deze tips te delen met je mannelijke vrienden en familieleden. Zo zorg je er samen voor dat iedere vrouw in jullie omgeving zich ’s avonds veilig(er) voelt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Plan International | Beeld: Getty