Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Shocking: vrouwen hebben 50% meer kans op bijwerkingen van medicijnen én vaccins

Shocking: vrouwen hebben 50% meer kans op bijwerkingen van medicijnen én vaccins

Shocking: vrouwen hebben 50% meer kans op bijwerkingen van medicijnen én vaccins

Deze week is het de internationale bijwerkingenweek en wordt er stilgestaan bij het belang van het melden van bijwerkingen van medicatie en vaccins. Hoe meer bijwerkingen er namelijk bekend zijn, hoe veiliger het gebruik van medicijnen en vaccins wordt. Ook worden hierdoor verschillen in bijwerkingen duidelijker op het gebied van geslacht.

50% meer kans

Het Bijwerkingencentrum Lareb deed in 2019 onderzoek en ontdekte dat vrouwen gemiddeld 50% meer kans hebben op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Shocking! De meeste bijwerkingen van nieuwe medicijnen en vaccins worden al bekend tijdens de onderzoeksfase, dus voordat een product op de markt komt.

Deze bijwerkingen worden dan allemaal opgenomen in de bijsluiter. Aangezien ieder mens anders is, kan het voorkomen dat jij anders reageert op een middel of dat je last krijgt van een bijwerking die niet vermeld staat in de bijsluiter. Daarom is het heel belangrijk om deze bijwerkingen te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Maar hoe kan het dat vrouwen meer last ervaren van bijwerkingen?

Verschil tussen man en vrouw

Vrouwen gebruiken vaker geneesmiddelen dan mannen blijkt uit een eerder onderzoek van 2016. Namelijk 61% van de mannen en 74% van de vrouwen slikt regelmatig medicijnen. Daarnaast gebruiken vrouwen gemiddeld meerdere vormen van medicatie tegelijk, wat invloed kan hebben op de bijwerkingen. Ook kan het zo zijn dat vrouwen simpelweg vaker melding maken van bijwerkingen dan dat mannen doen.

Volgens arts-onderzoeker Eline Rodenburg zijn dit niet de voornaamste oorzaken van het verschil in bijwerkingen tussen beide geslachten. “Vrouwen zitten biologisch iets anders in elkaar dan mannen”, legt de arts-onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum uit op de website van Gezondheidsnet.

“Ze hebben bijvoorbeeld meer hormoonschommelingen en sommige organen zijn net iets kleiner. Die subtiele verschillen kunnen zorgen voor meer of andere bijwerkingen van medicijnen.” Volgens het onderzoek van Lareb kan het verschil ook komen doordat sommige bijwerkingen bij vrouwen eerder worden opgemerkt en als hinderlijker worden ervaren. Zo vallen haaruitval en kaalheid logischerwijs eerder op bij vrouwen dan bij mannen.

Meer risico

Het verschil is volgens Eline het grootst bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Zo hebben vrouwen die plaspillen slikken tegen een hoge bloeddruk 40% meer kans op ernstige bijwerkingen. De medicijnen kunnen onder andere zorgen voor een te laag zoutgehalte in het bloed, wat misselijkheid en verwardheid kan veroorzaken.

In extreem ernstige gevallen kunnen vrouwen zelfs in coma raken en overlijden. Naast medicatie voor het hart lopen vrouwen bij sommige antidepressiva en sterke pijnstillers volgens het onderzoek van Lareb ook meer risico op bijwerkingen.

“Als je een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven en plotseling klachten hebt zoals misselijkheid of je niet lekker voelen, moet je dat serieus nemen”, zegt arts-onderzoeker Eline. “Denk niet te snel dat het komt doordat je ziek bent. Zou het ook door de medicijnen kunnen komen? Dat is een vraag die je altijd moet stellen. Ga naar de huisarts en laat je controleren als je het niet vertrouwt.”

Coronavaccin

Het blijkt ook dat meer vrouwen melding maken van bijwerkingen bij het coronavaccin. Van de meldingen bij Lareb over het vaccin was 86,6% vrouw. Dat is een heel hoog percentage. Of vrouwen andere bijwerkingen ervaren bij het coronavaccin dan mannen? Daar is helaas geen onderzoek naar gedaan.

Lees ook
Gerard Joling wil niks horen over nieuwe coronamaatregelen: ‘Te gek voor woorden als de shows niet doorgaan’

Investico, een journalistenplatform voor onderzoeksjournalistiek, benoemde in april dit jaar dat ernstige bijwerkingen van het coronavaccin tot dan toe vooral vrouwen trof. Zo werd trombose in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes in het bloed in verband gebracht met het vaccin van AstraZeneca.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet, RTL Nieuws | Beeld: Getty Images