Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vrouwen gaan kerststress te lijf

Vrouwen gaan kerststress te lijf

Vrouwen gaan kerststress te lijf

Zenmomentje inlassen. Even goed huilen. In bad gaan met een goed boek.

De Nederlandse vrouw heeft genoeg oplossingen om stress tijdens de hectische feestdagen te lijf te gaan. Dat blijkt uit een enquête op Vrouwonline.

Bijna drieduizend vrouwen deden aan de enquête mee. Over het algemeen lijkt het verbazingwekkend rustig aan de kerstdis en is het helemaal vrede op aarde onder de kerstboom. Maar onder de oppervlakte sluimeren er andere sentimenten.

Ruim eenvijfde van de Vrouwonline-lezeressen zou de feestdagen dit jaar namelijk best een keertje willen overslaan. En meer dan de helft verkiest een vakantie naar een tropische bestemming boven gezellig tafelen met de (schoon)familie.

De cadeautjes
Grootste stressfactor tijdens de feestdagen is toch wel de zoektocht naar originele cadeautjes. Bijna een derde krijgt daar rode vlekken van in de nek. Het bereiden van het kerstdiner staat op een goede tweede plaats en ‘of iedereen wel met elkaar kan opschieten’ is stressfactor nummer 3.

De (schoon)familie
Schoonmama en/of schoonfamilie staat met stip op 1 als grootste bron van ergernis, op de voet gevolgd door de eigen moeder en/of familie. De eigen partner en/of de kinderen staan op de derde plaats.

De kookkunst
Veel vertrouwen in hun eigen kookkunsten tijdens de feestdagen hebben de Vrouwonline-lezeressen niet. De meesten houden het simpel en zorgen dat het allemaal ruim van te voren klaar staat. Ruim een kwart hoeft zich er niet druk over te maken, want schuift bij iemand anders aan of gaat uiteten. Slechts een op de tien vrouwen staat tot de laatste minuut zwetend in de keuken.

De klachten
Klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, maag- en buikpijn komen rondom de feestdagen vaker voor. Andere klachten die genoemd worden zijn: vermoeidheid, allergie voor opgeklopte verplichte gezelligheid, aankomen, zenuwen, moeten werken tijdens de feestdagen, futloosheid, hoge bloeddruk, katers, hyperventilatie, wisselende stemmingen, niet weten wat aan te moeten trekken en een lege portemonnee. Gelukkig heeft het gros van de invulsters (67,2%) nergens last van.

De oplossingen
Genoeg rust pakken is dé remedie tegen feestdagenstress voor bijna de helft van de ondervraagden. Ruim een vijfde wacht rustig af tot de klachten vanzelf overgaan en een kleine minderheid (ruim 7%) let op wat zij eet of neemt haar toevlucht tot medicijnen. Andere aangedragen oplossingen: veel wandelen, veel drinken, weinig drinken, gewoon doorbijten, zenmomentje inlassen, in bad met een goed boek, even goed huilen, naar de hamman, shoppen, yoga of naar de Top 2000 luisteren.

En: de gezelligheid
Toch: de meeste Vrouwonline-lezeressen zien de feestdagen ook wel als bron van gezelligheid.