Ochtend Beeld GettyImages
OchtendBeeld GettyImages

Vroeg opstaan? De 7 voordelen van een ochtendroutine

Ken je de kracht al van een goede ochtendroutine? Wat doe jij om je dag fris en fruitig te beginnen: neem je een koude douche, maak je een verse smoothie of maak je meteen een ochtendwandeling. Dit klinkt als een magical morning, maar hou je dit ook in de winter vol?

Een aantal voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid, zodat jij niet alleen een frisse start van je dag hebt, maar deze ook vrolijk en productief doorkomt!

1. Een goed begin van de dag...

...is het halve werk! Hoe je je ochtend begint is van invloed op de rest van je dag. Als je gestresst of gehaast wakker wordt houd je dat de rest van de dag vast. Een ochtendroutine geeft je een stapje in de juiste richting voor een succesvolle dag.

2. Minder stress

Wanneer je een routine hebt weet je waar je aan toe bent, je gaat je gewoontes af zonder hierbij na te denken en je weet dat je de tijd hebt. Je hoeft niet te haasten want je weet hoeveel tijd je kwijt bent aan je eigen routine. Het vermijden van stress verbetert je emotionele en fysieke gezondheid, het verlaagt de kans op zowel angst als depressie.

3. Verhoog je productiviteit

Vanaf het moment dat je op staat ben je productief, je komt in een bepaalde flow welke je gedurende de dag sneller kunt volhouden. Je zult beter in staat zijn je to-do list af te ronden waardoor je je aan het einde van de dag relaxed en voldaan voelt.

4. Gezonde gewoontes

Het is heel verleidelijk om nog een laatste keer die snooze knop te gebruiken, of nog even door je socials te scrollen terwijl je onder de dekens ligt. Toch is dit een verspilling van je tijd. Wanneer je een routine hebt is het veel makkelijker gezonde gewoontes op te bouwen en slechte gewoontes te vermijden. Probeer je ochtend eens te beginnen door de tijd te nemen voor een gezond ontbijt of wandeling in de buitenlucht. Kleine stapjes hebben grote impact!

5. Energy Boost

Vaak hoor je dat mensen een hekel hebben aan de ochtend, dit komt omdat je energielevel dan vaak nog laag is. Geplande activiteiten in de ochtend zorgen ervoor dat je lichaam gelijk actief wordt en je geen tijd hebt om te luieren. Als je voor een echte energieboost gaat, neem dan een koude douche of intensieve work-out.

6. Een betere relatie

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Je partner is waarschijnlijk de eerste persoon die dit zal merken, zonder dat hij/zij ook maar iets te maken heeft met jouw frustraties. Dit zal toch de persoon zijn waar jij je stress op zult uiten. Wanneer je een ochtendroutine hebt zal degene met wie jij samen leeft zich hierop kunnen aanpassen, zo hoef je elkaar niet in de weg te lopen en houd je het gezellig.

7. Boost je zelfvertrouwen

Als je je ontspannen en rustig voelt je automatisch meer zelfvertrouwen. Een juiste time management zorgt ervoor dat je meer dingen zult bereiken, dit zorgt voor een voldaan gevoel. Ook het hebben van wat meer ruimte voor persoonlijke verzorging in de ochtend zorgt ervoor dat jij vol zelfvertrouwen de deur uit gaat.

Ben je overtuigd? Let’s get started! Begin met het maken van een planning voor je ochtend, experimenteer met activiteiten die voor jou fijn voelen.

Bron: Famme

Julia LeijzerGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden