Cosmetics Beeld GettyImages
CosmeticsBeeld GettyImages

Voor een prikkie: dit zijn de laatste crazy trends in de wereld van cosmetische chirurgie

Byebye facelifts en nosejobs, hallo threading en neurofeedback! Externe ingrepen zijn uit in de cosmetische chirurgie: ‘slimme’ niet-invasieve behandelingen zijn het nieuwe hallelujah.

Maar wat wordt daar precies mee bedoeld?

Keiharde cijfers

Uit onderzoek* blijkt: een derde van de jonge mensen heeft serieus een cosmetische ingreep overwogen of heeft deze ook echt ondergaan. In 2018 was dat nog 17 procent. Vooral vrouwen denken er vaak over na: 4 op de 10 zeggen dat plastische chirurgie een serieuze optie is, of ooit is geweest.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat we cosmetische ingrepen steeds normaler zijn gaan vinden: in 2018 vond 32 procent dat dat gewoon moest kunnen, inmiddels is dat 51 procent.

Het aantal esthetische ingrepen blijft dus stijgen maar dat cosmetische chirurgie populairder zou zijn dan vroeger, vindt dr. Ilan Karavani, gespecialiseerd in dermatochirurgie, toch te kort door de bocht: “De insteek is zo drastisch veranderd dat je cosmetische ingrepen van nu onmogelijk kan vergelijken met die van vroeger.

We spreken tegenwoordig veel meer van minichirurgie. Wie in de jaren negentig een ingreep onderging, moest zich daarna drie weken schuilhouden in een of andere Zwitserse kliniek. En als je daar dan toch zat, kon je maar beter ook je neus, ogen en een diepe peeling laten doen.

Om maar te zeggen: je wandelde als een volledig ander mens naar buiten dan dat je was binnengekomen. Tegenwoordig zijn zulke zware ingrepen een zeldzaamheid. Als hedendaagse vrouw heb je een brede waaier van behandelingen tot je beschikking.”

Vele daarvan hebben we te danken aan de regeneratieve geneeskunde, vertelt de arts. “Tot vrij recent was een reconstructieve aanpak de norm: dankzij externe ingrepen als lifts, fillers en botox konden we het uiterlijk veranderen. Bij de regeneratieve insteek staat intern herstel centraal: we stimuleren het lichaam om zichzelf te herstellen.

Dat kan met apparaten die de huid prikkelen om zelf tot actie over te gaan, maar ook met technieken waarbij we eigen weefsels inzetten, zoals vetcellen, stamcellen en eigen bloed. Terwijl reconstructie knutselen is, is de basis van regeneratie genezing.

Het resultaat is veel natuurlijker: vergelijk het met een verse groene appel en een appel die we groen schilderen.” De nieuwe, zachtere technieken zorgen voor een shift in het klantenbestand. Je hoeft niet langer drie weken vakantie te nemen, waardoor jonge, actieve vrouwen nu ook vaker de weg naar de cosmetische chirurg vinden.

Selfiecultuur

Daarnaast speelt onze maatschappij een grote rol, vermoedt de arts. “We leven in een selfiecultuur. Sociale media leggen een enorme druk op ons. Filters strijken elke vorm van imperfectie weg, geven je vollere lippen, grotere ogen en een strakkere kaaklijn. Zo creëren ze een ideaalbeeld waar geen spiegelbeeld meer tegenop kan. Dus proberen we met behandelingen om zo veel mogelijk op die ‘gefilterde’ versie te lijken.”

Monica Geuze over cosmetische ingrepen

‘Ik voel me er prettig bij’

Tabee taboe

Meer mensen doen het dus. Ook opvallend is dat meer mensen ervoor uitkomen. Wie vroeger een bezoek bracht aan de plastisch chirurg, zweeg daarover in alle talen. Tegenwoordig gebeurt het omgekeerde. De rolmodellen van vandaag– celebrity’s als de Kardashians, maar net zo goed influencers – praten openlijk over hun ingrepen.

Er rust steeds minder een taboe op. “Dat komt omdat esthetische ingrepen voor de jongere generatie minder te maken hebben met antiaging en meer met zelfbeeld en zelfzorg,” aldus Karavani. “Werken aan je lichaam en aan jezelf is belangrijk in onze maatschappij.

Minichirurgie en esthetische dermatologie passen indat plaatje. Geen zware operaties, wel minimaal invasieve ingrepen waarbij je er nog steeds als jezelf uitziet. Maar dan in een licht verbeterde versie.”

Niet schrikken dus wanneer je na haar weekendje weg een opvallend frisse collega terugziet. Misschien is ze gewoon heerlijk bijgekomen. Misschien ook niet...

De rest van dit dossier lees je in Flair 11-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Sophie VereyckenGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden