Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zó ziet volledige ontsluiting van 10 centimeter er dus uit: halleluja

Zó ziet volledige ontsluiting van 10 centimeter er dus uit: halleluja

Zó ziet volledige ontsluiting van 10 centimeter er dus uit: halleluja

Wie gaat bevallen weet dat er ontsluitingsweeën bij horen: dat is de fase waarin de baarmoedermond opengaat. Maar die weeën zijn dus níet bepaald een pretje.

En om dat nou eens goed aan iedereen uit te leggen, heeft een moeder een houten cirkel gemaakt waarop te zien is hoe die volledige ontsluiting er dus daadwerkelijk uitziet.

Daar beneden

Weet je gelijk wat er down under dus gebeurt. Je hebt een volledige ontsluiting bij 10 centimeter: dan past het babyhoofdje er (meestal) precies door. Door de houten mal zie je precies wat die 1 centimeter tot 10 centimeter nou eigenlijk betekent: want dat gaat de verloskundige bij je voelen, als het zover is. Maar dan is die houten cirkel je… Eigen vagina, zeg maar. Een foto van de houten mal werd oorspronkelijk gedeeld door het SCV Birth Center uit Californië en het helpt vrouwen om zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Puffen

Maar al heb je nog nooit een kind op de wereld gezet, dan nog snap je dat het misschien bést pijn kan doen, als je het zo ziet. Die ontsluitingsfase in een bevalling is an sich al niet niets. Hoe pijnlijk ze zijn, verschilt per vrouw. Meestal houdt een ontsluitingswee 60 tot 90 seconden aan en komen ze elke 4 tot 5 minuten. Aan het einde van de ontsluiting zijn de weeën het krachtigst: daarna is het tijd om te persen.

Facebook-gebruiker Steffanie  zag de post van het geboortecentrum en besloot deze op haar pagina te delen. Ze schreef er een pakkende tekst bij: ‘Dit is hoe 10 centimeter ontsluiting eruitziet. Dat is waarom we dus ál die fijne dingen na afloop verdienen als moeder.’ Haar post is meer dan 340.000 keer gedeeld op Facebook, en dat snappen wij wel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Mama Magazine. Beeld: iStock