VIVA food challenge: 'Ik heb het gevoel alsof er een laagje mos op mijn tanden zit' Beeld
VIVA food challenge: 'Ik heb het gevoel alsof er een laagje mos op mijn tanden zit'

VIVA food challenge: 'Ik heb het gevoel alsof er een laagje mos op mijn tanden zit'

Een sap- of detoxkuur doen: hoe is dat nou écht? Vijf online redacteuren besluiten een week hun eetregime om te gooien. Drie volgen een sapkuur, een gaat voor een combinatie van sla, soep en sapjes en een probeert een week te leven op shakes. Hoe bevalt dat? Vandaag: editor Katy Boer (27).

Al een tijdje wil ik graag een detox uitproberen, maar de durf ontbrak nog een beetje. Met de redactie besluiten we de challenge aan te gaan. Ik ga voor de Deeper-sapkuur van JuiceBrothers. Ik ben vooral heel benieuwd: hoe zal ik me voelen, wat zal het met me doen en zal mijn huid en/of haar ook echt verbeteren? Totdat het ineens zover is en we het ook écht gaan doen...

null Beeld

Afbouw

JuiceBrothers raadt me aan om voorafgaand aan de detox af te bouwen met zwaar eten, suiker, alcohol en koffie. Drie dagen voordat ik met de detox begin, sta ik met vriendinnen op een festival in Amsterdam: niet écht het moment om de alcohol te laten staan. De dag erna heb ik geen onwijze kater, maar de drang naar een stokbroodje met kruidenkaas is wel erg groot. 's Avonds eet ik een salade met kip, en daarna ga ik op verjaardag bij mijn schoonzus. Aangezien ze al vier jaar in de familie is, zou ik moeten weten dat ik daar altijd vertrek met een volle maag. Ik neem toch een paar wijntjes en eet wat stukjes flammkuchen - zelfgemaakt, dus onmogelijk om te laten staan. De dag voor de detox lukt het me wel om licht te eten.

null Beeld

Eerste sapdag

Ondanks dat mijn afbouw niet optimaal te noemen is, begin ik vol goede moed aan mijn eerste detoxdag. Die goede moed is van korte duur, want een half uur nadat ik ben opgestaan neem ik mijn eerste drankje: een gingershot. Ik neem een slokje uit het kleine flesje en schrik er eigenlijk een beetje van. Het is echt niet lekker en brandt in mijn keel. Hup, een glas water erbij. Ik krijg het flesje uiteindelijk leeg door na elke slok een glas water leeg te drinken.

Als ik een uurtje op de redactie ben neem ik mijn tweede sapje: de Master Cleanse. Deze is oranje en ziet er eigenlijk wel lekker uit, dus ik ben benieuwd. Het sapje bestaat uit alkaline water, maple syrup, lemon en cayennepeper - en die laatste had ik even over het hoofd gezien. Ook dit sapje is dus nogal heftig. Ik laat het staan zodat de peper een beetje naar beneden kan zakken en ga op zoek naar een rietje, wie weet dat het dan een beetje te doen is. Het gaat beter, maar ik krijg het sapje niet op. Dat begint goed...

We hebben een gezamenlijke lunch op de redactie vanwege een collega die weggaat, en daar neem ik mijn volgende sapje, Green Routine. Die is eigenlijk best lekker! Het valt mee hoe erg ik het vind dat de rest van mijn collega's - inclusief meelevende blikken - wel eten. Om twee uur neem ik mijn volgende sapje, maar ondanks dat ook die lekker is doe ik er best lang over, waardoor ik rond een uur of vier eigenlijk nog niet toe ben aan de volgende. Voordat ik naar huis rijd besluit ik nog snel een paar slokken te nemen, maar in de warme auto in de file begin ik me toch een beetje dizzy te voelen. Thuis aangekomen kruip ik meteen onder een kleedje op de bank en drink ik de rest van mijn sapje. De volgende drink ik er direct achteraan.

Twee uur voordat ik ga slapen begin ik aan het laatste sapje met amandelmelk en kokosbloesemsuiker. Ondanks dat ik ook die lekker vind, krijg ik 'm niet op.

Klachten: geen.

Ik voel me: niet zo goed. Ik ben draaierig en heb hoofdpijn, maar opvallend genoeg heb ik geen honger. Ik heb wel elf keer geplast vandaag (ja, ik heb geturfd)!

null Beeld

Tweede sapdag

Ik word prima wakker maar zie er eigenlijk een beetje tegenop om het gingershot te nemen. Ik besluit 'm over te gieten in een glas en neem er een glas water naast. Een shot tequila neem je niets voor niets zo snel mogelijk, dus ik besluit ook deze in een keer op te drinken. Snel drink ik het glas water erachteraan: nog steeds niet lekker, maar zo is het wel snel voorbij.

Vandaag ben ik goed voorbereid, ik heb namelijk rietjes meegenomen. Ik laat het eerste sapje op mijn bureau staan, zodat de peper alvast kan zakken. Dit gaat beter, ik drink het flesje bijna helemaal leeg met mijn rietje. Verder drink ik veel thee (geen zakjes, maar natuurlijke zoals munt en thee van Lemon Poppy) en water. Ik heb me voorgenomen de rest van de sappen binnen een half uur leeg te drinken, om duizelige autoritjes te voorkomen. Dat werkt beter en ik kom de dag prima door. Wel heb ik het gevoel alsof er een laagje mos op mijn tanden zit en denk ik dat ik uit mijn mond ruik. Kauwgom wordt afgeraden omdat je hersenen dan het idee hebben dat er iets te eten binnenkomt, maar als ik 's middags nog een afspraak heb neem ik er toch een omdat ik me er niet fijn bij voel. Aan het einde van de werkdag rijd ik langs JuiceBrothers om het tweede deel van mijn juices op te halen.

Gisteren was mijn vriend niet thuis tijdens het eten, maar vanavond wel. Hij warmt lasagne op die we nog over hadden van vorige week en het hele huis begint naar kaas te ruiken. Verbazingwekkend genoeg vind ik het niet eens zo moeilijk om zijn bord niet uit zijn handen te rukken, maar ongezellig is het wel dat ik slechts een sapje neem. 's Avonds rommel ik wat in huis en hang ik op de bank. Het laatste sapje drink ik voor de helft op.

Klachten: detoxen is ongezellig.

Ik voel me: prima, maar ben om een uur of tien wel echt rijp voor m'n bed.

null Beeld

Derde sapdag

Het gingershot neem ik weer op dezelfde manier als gisteren en dat werkt prima. Normaal begin ik mijn woensdag met een circuit training, maar omdat JuiceBrothers sporten afraadde, besluit ik die over te slaan. Vandaag werk ik thuis met een volle kast en koelkast binnen handbereik. Dat blijkt minder moeilijk dan ik had gedacht; ik voel geen drang om iets anders te pakken dan een van mijn juices. Het is nu eenmaal zo, ofzo.

Aan het einde van de dag krijg ik een appje van een vriendin die mijn Instagrampost over de detox voorbij heeft zien komen. Of ik wel voedingssupplementen erbij slik? Uh... moet dat? Blijkbaar is het wel verstandig om een en ander te slikken naast een detoxkuur en ze voorziet me van Omega 3-pillen, probiotica en nog wat andere supplementen. Beter laat dan nooit lijkt me, dus ik neem ze in.

Klachten: nu ik niet hoef te koken en de sportschool ook even laat voor wat het is, begin ik me eigenlijk een beetje te vervelen.

Ik voel me: goed! Het valt me op dat ik 's ochtends erg makkelijk uit bed kom.

Vierde sapdag

Als ik 's ochtends op de weegschaal ga staan, ben ik al twee kilo lichter dan toen ik begon. Ik merk dat ik er blij van word, hoewel ik ook wel weet dat het voornamelijk vocht is, en geen vet. Het gingershot van vanochtend lijkt minder heftig dan de andere drie dagen, of zal ik er inmiddels aan gewend zijn?

Ik rijd naar kantoor waar ik al mijn sapjes weer opdrink. Vooral Dragons Breath is favoriet, hoewel ik eigenlijk helemaal niet van bietjes houd. Het is mooi weer, dus besluiten we rond lunchtijd een half uurtje buiten te gaan zitten. De etende mensen doen me wederom weinig, wat ik eigenlijk best raar vind.

Aan het einde van de dag hebben we een afscheidsborrel van een collega. Een borrel zonder wijn en bitterballen is natuurlijk geen borrel, en ik moet zeggen dat de geuren van de frituur erg goed ruiken. Ik houd het gewoon bij mijn sapje en een glas water, en vooral mijn collega's lijken dat vervelend te vinden.

Ik eet weer met mijn vriend, die er een beetje klaar mee is dat ik aan het detoxen ben. Hij heeft geen zin om uitgebreid voor zichzelf te koken dus eet hij een salade met kip. Na het eten maken we een wandeling en lopen we even langs bij zijn ouders, die meteen een bakkie koffie gaan zetten. Ik neem een glas water...

Klachten: de detox vind ik nog steeds goed te doen, maar van mijn sociale leven is weinig over. Een lunch zonder lunch, een borrel zonder borrel een bakkie zonder bakkie is gewoon saai.

Ik voel me: goed, maar heb niet geweldige gevoel waarvan ik dacht dat ik 'm zou krijgen.

null Beeld

Vijfde sapdag

Ondanks dat ik de detox niet heel moeilijk vol te houden vind, ben ik blij dat dit de laatste dag is. Ik heb zin om weer gewoon te kunnen gaan lunchen, ergens te gaan eten en samen te koken.

Voordat ik aan de detox begon was mijn huid niet al te best. Ik had twee pukkels op mijn kin, maar had goede hoop dat die er wel 'uitgedetoxt' zouden worden. Aan het einde van de week zijn ze wel zo goed als weg, maar niet sneller of beter dan normaal. Jammer.

Hoewel ik de rest van de week de supermarkt heb gemeden, haal ik er vandaag fruit en groenten, en iets te eten voor mijn vriend voor vanavond. Hij is wel een beetje aangestoken door al die groene sapjes die hij mij naar binnen zag werken, dus hij gaat voor een portabella-burger vanavond. Ik help hem in de keuken, wat ik wederom niet lastig vind, en we eten samen. Hij zijn burger, ik mijn sapje.

Klachten: geen.

Ik voel me: goed.

null Beeld

Opbouw

Het zit erop! Ik begin de dag met vers fruit. Appel, banaan, blauwe bessen en peer snijd ik in stukjes, en ik kijk er best naar uit om te gaan eten. Als ik aan het eten ben heb ik eigenlijk geen euforisch gevoel of wat dan ook, hoewel het natuurlijk wel lekker is. 's Middags gaan mijn vriend en ik de stad in en belanden we bij een lunchtentje. De eerste week na de detox veganistisch eten wordt aangeraden door JuiceBrothers, maar ik kan het niet laten om voor een spinaziesalade geitenkaas te gaan. Dat heb ik geweten; ik heb de hele middag buikpijn. 's Avonds eet een ik salade met groenten en heb ik nergens last van. Ik besluit mijn vriendinnen op te zoeken en als zij aan hun toetje zitten, kies ik voor een muntthee. Na twee thee klinkt een wijntje ook wel goed dus ik besluit het erop te wagen. Ik heb geen last van mijn buik, fijn! De ochtend erna bleek de wijn toch niet zo'n goed plan te zijn geweest: ik trek wit weg en ga bijna van mijn stokkie. Ik eet een broodje met gebakken ei en voel me gelukkig snel weer de oude. 's Avonds heb ik een high wine. Nee, dat rustig opbouwen is niet helemaal gelukt.

Conclusie

Hoewel ik het graag een keer wilde proberen, was ik bij de start toch een beetje bang dat het moeilijk zou worden - vooral omdat de afbouw volledig in de soep liep. Maar niets bleek minder waar, want ik vond vijf dagen alleen maar sapjes drinken oprecht niet moeilijk. Ik kwam niet eens in de verleiding. Ik voelde me ook goed en had geen honger, wat daar natuurlijk ook bij hielp. Het zou voor mij persoonlijk goed zijn om de op- en afbouwdagen ook een voorgeschoteld menu te hebben, want dat bleek niet aan mij besteed... Ik ben drie kilo lichter dan de dag dat ik met de detox begon, en hoewel ik heus wel weet dat die kilo's grotendeels vocht zijn, zou het toch leuk zijn als ik op dit gewicht weet te blijven.

Zoals ik eigenlijk al wist, zijn de weekenden bij mij gewoon funest. Dan wil ik gezellig een wijntje drinken, lekker (uit) eten en dat soort dingen. Ik merk aan mezelf dat ik weer zin heb om te gaan sporten en lekker en gezond te gaan koken. En ik ben niet de enige, want vriendlief kwam met het idee (!) om een weekje vega te eten. Ik ben heel benieuwd hoe die challenge ons zal vergaan.

Meer info

JuiceBrothers maakt cold pressed juices die je lichaam overspoelen met vitaminen en mineralen en je spijsverteringssysteem te tijd geven om te rusten. Door de reiniging komen er toxinen vrij en wordt je systeem opnieuw opgestart, zodat je lichaam optimaal kan functioneren.

Prijs: € 180,00 voor vijf dagen.

JuiceBrothers heeft filialen in Amsterdam aan de Raamsteeg, Van Woustraat, Admiraal de Ruijterweg, Zuidas en Weesperstraat, in het Stadshart in Amstelveen en de Kruisstraat in Haarlem.

Lees ook:

VIVA food challenge: ‘Ik krijg een wegtrekker als een collega in een broodje hapt’

Flair Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden