Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vijf dingen die je nog niet wist over tepels

Vijf dingen die je nog niet wist over tepels

Vijf dingen die je nog niet wist over tepels

Elke tepel is uniek, ze zijn er in allerlei vormen en maten. Maar hoe kan het dat de kleur of de grootte van je tepel verandert? Heather Ironbunda, gynaecoloog en vrouwenarts, vertelt er meer over. Hieronder lees je vijf feitjes over tepels.

1. Het formaat van je tepels kan veranderen

Naast dat er borsten zijn van verschillende maten, zijn er ook tepels van verschillende groottes. De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden. Maak je je toch zorgen om veranderende tepels? Neem dan gerust contact met je huisarts op.

2. De kleur van je tepels kan veranderen

Net als de grootte van de tepel kan ook de kleur per persoon verschillen. Iedereen heeft namelijk een unieke tepelkleur. De kleur hangt af van de huidskleur en de hoeveelheid melanine in de huid. Dit houdt in: hoe meer je van dat natuurlijk pigment bezit, hoe donkerder je tepels zijn. Verder is het normaal dat de kleur van je tepels door de jaren heen verandert. Ironbunda vertelt dat je tepels door de jaren heen steeds donkerder kunnen worden. Daarnaast spelen hormonen een belangrijke rol bij kleurverandering. Zo kan tijdens de overgang en zwangerschap de kleur donkerder worden, aldus de gynaecoloog.

3. De kleine bultjes op je tepel hebben een ontsmettende functie

Als je goed kijkt, zie je op je tepels kleine bobbeltjes. Deze bultjes zijn heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Die bobbeltjes zijn de zogeheten klieren van Montgomery. Montgomerykliertjes scheiden een olieachtige substantie af. Die substantie heeft een ontsmettende werking en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. En de mini-bultjes op het puntje van je borst zijn de openingen van de melkklieren in de borst, deze bultjes worden beter zichtbaar wanneer je zwanger bent.

4. Er bestaan ingetrokken tepels

Meestal staan tepels naar buiten, maar er zijn ook mensen met ingetrokken tepels. Ingetrokken tepels bestaan in diverse gradaties (gradatie 1 tot en met 3). Gradatie 1 zijn tepels die soms intrekken en bij gradatie 3 hebben tepels regelmatig last van infecties en kan borstvoeding soms onmogelijk zijn. “De reden dat ingetrokken tepels naar binnen wijzen, is dat sommige mensen de spiertjes missen die ervoor zorgen dat de tepels naar buiten staan.”, vertelt dokter Irobunda. Als je bent geboren met een ingetrokken tepel, kan dat vaak geen kwaad. Maar merk je dat het door de jaren heen is gekomen, dan is het belangrijk dat je je tepel laat controleren. Zo vertelt de specialist: “Deze verandering in de tepel kan te maken hebben met een ontsteking, operatie en soms ook kanker.”

Lees ook
Op deze manier kun je het beste beha’s opbrengen in je kast

5. Tepels houden niet van sporten

Hoewel sporten supergezond is, is het voor je tepels minder prettig. Je tepels kunnen namelijk geïrriteerd en droog raken omdat ze continu tegen je bh schuren en bewegen. Daarom is het belangrijk om tijdens het sporten een goedzittende sportbh te dragen om dit onaangename gevoel te voorkomen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images