Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vicieuze cirkel

Vicieuze cirkel

Vicieuze cirkel

Jessica, 32: Ik heb meerdere problemen. Voor mijn gevoel zit ik vast in een vicieuze cirkel.

Ik heb een baan waar ik geen voldoening uit haal en ik weet niet waar mijn passies liggen qua werk. Ik ben erg onzeker en bang voor nieuwe dingen (zo ga ik bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde vakantieadres). Ik verwacht altijd het ergste. Verder heb ik twijfels over wel of geen kinderen. Ik weet niet hoe ik verder moet, welk probleem ik het eerst moet aanpakken en hoe. Hoe kom ik uit deze vicieuze cirkel?

Coach Tania
Vervelend voor je dat je het gevoel hebt dat je zo vast zit. En het is op meerdere vlakken zo. Belangrijk is de dingen stap voor stap aan te pakken. Met kleine stapjes verandering brengen werkt het beste als je iets anders bereiken wil. Maar eerst gaan we even kijken naar wat wél goed gaat. Als je je realiseert wat wel goed loopt, krijg je weer energie om dingen aan te pakken. Nu zit je compleet vast en heb je geen energie om ook maar even bij je gevoel te komen.

Coaching
Wat je als eerste mag doen is een rustig moment uitkiezen waarbij je niet gestoord kan worden. Ga even zitten en hoor de stilte om je heen. Ga dan eens voelen. Wat voel je allemaal? Hoe voelt je lichaam aan? Hoe gaat je ademhaling? Wat voel je van binnen? Neem hier de tijd voor. Leg je hand op je buik en voel; geniet van de stilte.

Dan gaan we eens kijken naar de dingen die nu in je leven zijn, voordat je eventueel aan iets geheel nieuws (zoals kinderen) gaat beginnen. Je zegt dat je geen voldoening haalt uit je werk. Dat is zonde, want dan kost het je energie in plaats van dat het je energie geeft. Wat zou je het liefste willen doen? Denk daar eens over na. En denk ruim, heel ruim. Als je iets heel graag wil, dan zal het je ook lukken. Van binnen zitten die kwaliteiten in jou, die je nodig hebt om te bereiken wat je bereiken wil.

Gedachten omdraaien
Je bent onzeker, bang voor nieuwe dingen. Heb je zelf een idee waarom je bang bent voor nieuwe dingen? Welke angst staat je precies in de weg? Hou je bijvoorbeeld niet van verrassingen? Wil je alles onder controle houden? Waar ben je precies bang voor? Je zegt ook dat je altijd het ergste verwacht. Realiseer je dat waar je je op focust ook werkelijkheid kan worden. Wanneer je je richt op bepaalde dingen, zal het vorm gaan krijgen. Bovendien is het ook zo dat bijna alles waar een mens zich van tevoren zorgen over maakt helemaal nooit zal gebeuren.

Probeer je gedachten om te draaien. Probeer een manier te vinden om bij elke gedachte die niet goed voor je is te denken: ‘Hé, ik heb weer een negatieve gedachte, ik draai het direct om.’ Je zal merken dat het steeds meer vanzelf gaat. Doe dit net zo lang tot het een gewoonte gaat worden om vanzelf aan de dingen te denken die je wel wilt. Want echt, waar je je op focust wordt jouw realiteit. Als je denkt aan iets naars ga je er al met een negatieve houding tegenaan, en als je eenmaal in die stroom zit, is het niet makkelijk om eruit te komen.

Ordenen
Dan heb je nog twijfels over kinderen/geen kinderen. Ik denk dat je eerst aan de slag mag gaan met wat er nu in je leven speelt. Als je dat wat meer op orde hebt, kan je dit aspect aan gaan pakken. Maak dan eens een lijstje met wat jij denkt dat goed voor je is. Vaak is het zo dat als vrouwen in de 30 komen, ze een haastgevoel krijgen en zo snel mogelijk een beslissing willen nemen voor het te laat is. Neem alsjeblieft eerst de tijd voor jezelf, want jij bent het belangrijkste in jouw leven. Je bent er nu in ieder geval nog niet aan toe, neem eerst de tijd om even goed tot jezelf te komen. Van daaruit zal er meer rust komen en zal je beter bij je gevoel kunnen komen. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Dus op de vraag hoe je uit jouw vicieuze cirkel komt, is mijn antwoord: neem even afstand van alles om je heen waar je je zo druk om maakt. Pak één ding tegelijk aan en begin bij hetgeen wat nu speelt en wat het meest belangrijk is.

Tips
Een goede tip om te merken hoeveel invloed jouw gedachten hebben is het volgende: ga de straat op en lach naar iedereen die je tegenkomt. Dit werkt vooral heel goed bij mensen die je niet kent. Kijk eens wat er gebeurt. Je zal zien dat ze terug gaan lachen, ook al kennen ze je niet. Waar je je op focust – in dit geval wat je uitstraalt – wordt jouw werkelijkheid. Dat krijg je terug. Als jij lacht, lacht de ander terug. Als jij hallo zegt, zegt de ander het ook. Vertrouw op jouw eigen kracht, die is zo bijzonder en uniek. Gebruik deze en doe er je voordeel mee. Het zal je zoveel brengen.

Boekentip: