Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Verrassend: de menopauze blijkt bijzonder nuttig te zijn!

Verrassend: de menopauze blijkt bijzonder nuttig te zijn!

Verrassend: de menopauze blijkt bijzonder nuttig te zijn!

Wist je dat er maar drie diersoorten op de hele wereld zijn waar de vrouwtjes na de menopauze nog doorleven? Dit zijn: de orka, de griend (een soort walvis) en de mens. De reden waarom wij die hel van een overgang wel doormaken en andere dieren niet was heel lang een mysterie. Maar door een groep orka’s jarenlang te bestuderen lijken wetenschappers nu eindelijk het antwoord gevonden te hebben op deze vraag!

via GIPHY

Bij andere diersoorten leven de vrouwtjes die niet meer vruchtbaar zijn niet lang meer door. Zij zijn vanuit een evolutionair standpunt gezien nou eenmaal niet ‘nuttig’ meer: ze kunnen immers niet meer bijdragen aan de voortplanting en dat is nou net waar het om gaat in de survival of the fittest.

Orka-oma’s

Om te achterhalen waarom orka’s en mensen wél doorleven na de menopauze bestudeerden onderzoekers 35 jaar lang orka’s. In totaal bestudeerden ze 102 orka’s. Orkavrouwtjes zijn vruchtbaar tussen hun twaalfde en veertigste levensjaar, maar kunnen met gemakt negentig worden.

Wat blijkt? De orkavrouwtjes die zelf geen jongen meer kunnen krijgen leveren alsnog een belangrijke bijdrage aan de overlevingskansen van de groep en het voortbestaan van het nageslacht. Als echte goede oma’s dragen zij hun ecologische kennis, zoals wanneer je op welke plekken het beste voedsel kunt vinden, namelijk over aan hun ‘kleinkinderen’ (klein-orka’s?). Ook delen ze voedsel met hen. Hiermee zorgen ze dat hun familie een grotere kans heeft om te overleven.

Zoals Lauren Brent van de University of Exeter zegt over het onderzoek: ‘We hebben vastgesteld dat de oudere orkavrouwtjes ecologische kennis overdragen aan hun nageslacht, en daarmee de overlevingskansen van de groep vergroten. Het belang van die kennis is groot en helpt verklaren waarom bij orka’s en ook bij mensen de vrouwen nog lang doorleven als ze hun vruchtbaarheid hebben verloren.’

De onderzoekers vermoeden dus dat hetzelfde geldt voor mensen. In de vroegere jager-verzamelaar cultuur waren het vaak de vrouwen die wisten waar je eten kon vinden. En aangezien er nog geen schrift of internet was, was het handig als deze kennis zo lang mogelijk kon worden overgedragen. Dat is nog eens slim!

Lees ook:

Zien: Wat als ook mannen ongesteld werden?

Slecht geslapen vannacht? Dat kan je met je voeding te maken hebben!

Daarom verpest je menstruatie je kapsel

Bron: nationalgeographic.nl / knack.be