Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Verplicht ontspannen bij de Veluwse Bron

Verplicht ontspannen bij de Veluwse Bron

Verplicht ontspannen bij de Veluwse Bron

Vrouwonline’s Jasperina ging voor het eerst naar de sauna!

Als ik op de redactie vertel dat ik eigenlijk nooit naar de sauna ga, krijg ik van de ene helft blikken van ongeloof terwijl de andere helft instemmend knikt. Collega A. zegt dat ze niet zo goed is in ‘verplicht ontspannen’. Maar collega S. gaat iedere maand – als het even kan – en vindt het heerlijk. Volgens S. ben ik dan ook de aangewezen persoon om een bezoekje aan de Veluwse Bron te brengen als hiervoor een uitnodiging op onze redactie binnenkomt. Met een kleintje van vijf maanden en behoorlijk wat korte nachten achter de rug, klinkt dat eigenlijk best aantrekkelijk. Als ik het niets vind, kan ik altijd nog in mijn badjas de hele dag boekjes lezen en vriendlief een rondje sauna laten doen. Die gaat namelijk mee op een vroege zaterdagochtend.

We worden ontvangen door een vriendelijke dame die ons voorziet van zachte badjassen en een rondleiding. Dat is geen overbodige luxe, want het aanbod is groot. Doordat de faciliteiten zijn verdeeld over drie verschillende lagen en een buitengedeelte, doet het niet groots aan en blijft het intieme karakter behouden. De laag waar we beginnen heeft zelfs wel iets weg van een badhuis met centraal een zwembad waar je onder water klassieke muziek kunt luisteren. De douches zijn zo gebouwd dat je niet het idee hebt te kijk te staan. En dat geldt eigenlijk voor de meeste faciliteiten. Erg fijn als je even over een drempel moet om naakt te zijn. We krijgen een uitleg van de verschillende sauna’s en het advies altijd goed naar je lichaam te luisteren. Dus niet blijven zitten tot de zandloper is leeggelopen, terwijl je eigenlijk wel genoeg hebt van de hitte (of omdat je pas weer durft op te staan als de sauna leeg is).

Als we een trap naar beneden lopen, is het gevoel van een badhuis nog sterker. Het is er heerlijk warm en er hangt een geur van stoom en kruiden. Hier kunnen we relaxen in het Oosters Badhuis, zweten in het Turkse Stoombad, ons scrubben met twee soorten zout en dobberen in een kruidenbad. Twee trappen omhoog vinden we nog meer sauna’s waaronder een Caldarium (een wat mildere warmte waardoor je het langer kunt volhouden), een muzieksauna en een Panorama sauna. Op deze verdieping is ook de toegang tot het wellnesscentrum waar massages en schoonheidsbehandelingen worden gegeven.


Het allerleukst vind ik de faciliteiten buiten, want wat ligt de Veluwse Bron op een mooie locatie. We kijken uit over een groot meer waar het in de zomer vast heerlijk toeven is. Maar ook vandaag gebruiken enkele bezoekers het meer om af te koelen. Ik besluit dat deze redacteur zo haar grenzen heeft. Wel ben ik in voor een Tibetaanse klanksessie in de Pakistaanse sauna (een zoutgrot). Goed tegen mijn verkoudheid. Daarna loop ik een rondje langs de faciliteiten buiten om af te koelen. Het zoutwaterbad ziet er aantrekkelijk uit, lekker drijven omringd door beschermende muren tegen de sterke wind. Vriendlief krijgt het echter koud (lees: is een koukleum) en gaat zweten in het Turkse Stoombad, terwijl ik een kruidenbad neem en naar de sterren op het plafond kijk. Dit is heerlijk. Voorzichtig probeer ik daarna een ‘gewone’ Finse sauna en als ik rustig ga liggen vind ik het eigenlijk best vol te houden. Het voelt ook wel gezond om eens lekker alles eruit te zweten.

Het wordt een heerlijk ontspannen dag. Ik geniet van een Turks Hamam-ritueel en word gescrubd en gemasseerd. Ik lig helemaal alleen in het royale bruisbad buiten en geniet van de natuur om me heen (en een koude neus). Ik waag het te gaan zitten op een ijs- en ijskoud bankje in de Gletsjergrot. En terwijl vriendlief Ayurvedisch wordt gemasseerd, lees ik de laatste LINDA met mijn voeten in het zand op een subtropisch strand (lichttherapieruimte). Tussendoor drinken we gezonde sapjes bij het haardvuur en eten royaal belegde sandwiches. Na een dutje in de rustruimte zien we dat het tijd is om ons kind op te halen bij opa en oma. Tevreden en uitgerust stappen we in de auto. We kunnen de wereld weer even aan.

Ben jij ook nog nooit naar de sauna geweest, maar zou je het wel eens willen proberen? Dat kan! Veluwse Bron heeft namelijk een ‘Voor het eerst naar de sauna’-arrangement. Klik hier voor meer informatie!