Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is je huid aan het vervellen omdat je bent verbrand? Dit moet je vooral níet doen

Is je huid aan het vervellen omdat je bent verbrand? Dit moet je vooral níet doen

Is je huid aan het vervellen omdat je bent verbrand? Dit moet je vooral níet doen

Het belooft deze week weer bloedheet te worden in Nederland. Lekker zonnen met deze temperaturen is natuurlijk heerlijk, maar vergeet geen zonnebrandcrème te smeren. Ben je toch verbrand en begint je huid te vervellen? Wij vertellen je wat je dan wel en ook vooral niet moet doen. 

Vervellen van de huid

De zon schijnt, dus tijd om buiten lekker bij te kleuren. Maar met die sterke zon is de kans groot dat je huid verbrandt, ondanks dat je je goed hebt ingesmeerd.

Een verbrande huid gaat vaak vervellen. Maar waarom eigenlijk? Als je huid verbrandt door het zonnen, kan je huid vervellen. Je huidcellen worden elke maand vervangen, maar als je huid door de zon is beschadigd, gaat dit proces sneller. Je lichaam wil zich zo gauw mogelijk herstellen, waardoor je huid vervelt.

Vervellen is niet heel prettig. Het ziet er niet zo fraai uit en vaak jeukt het ook een beetje. Het is verleidelijk om te gaan krabben, maar doe het niet! Een verbrande huid kun je beter gewoon met rust laten.

Wat moet je niet doen?

Door te pulken aan een vervelde huid, vergroot je de kans op infectie. En je bovenste huidlaag kan beschadigen. Die losse velletjes zijn even vervelend, maar probeer er niet aan te zitten totdat de huid volledig is hersteld.

Scrubben is echt uit den boze. Ook dit maakt de kans op infecties en huidschade groter. Gebruik dus geen scrub en wrijf niet met je handdoek over de vervelde huid. Probeer een natte, vervelde huid voorzichtig droog te deppen.

Het is misschien een open deur, maar het is verstandig om de zon zoveel mogelijk te vermijden als je verbrand bent. Zo herstelt je huid het beste.

Lees ook
Wat smeer je nou als eerste op je gezicht: zonnebrand of dagcrème?

Nog een paar tips

Huidverzorging is heel belangrijk als je bent verbrand. Een after sun is echt een must. Ook werkt aloë vera heel goed bij een verbrande huid. Zorg er wel voor dat je producten gebruikt waar geen parfum of alcohol in zit. Deze stoffen kunnen de huid irriteren.

Mocht je echt last hebben van grote stukken vervelde huid, dan kan je die eventueel afknippen. Maar dan wel met een schaar die je steriel hebt gemaakt met alcohol.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images