Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Veilige cosmetica, hoe onderscheid je dat?

Veilige cosmetica, hoe onderscheid je dat?

Veilige cosmetica, hoe onderscheid je dat?

Veel mensen gebruiken producten uit de reguliere cosmetica en hebben geen idee wat ze eigenlijk op hun huid smeren. Zo is het vrij onbekend dat minerale oliën (dit lijkt zo natuurlijk) in cosmetische producten vaak als vulmiddel gebruikt worden omdat ze vele malen goedkoper zijn dan plantaardige oliën.

Ze geven echter niet hetzelfde comfortabele gevoel en bevatten niet dezelfde waardevolle ingrediënten als natuurlijke plantaardige oliën. Het voornaamste probleem met minerale oliën is dat ze eigenlijk een aardolie- of petroleumproduct zijn en, net zoals het verwante plastic, een ondoordringbare film op de huid aanbrengen. De huid kan hierdoor niet meer ademen, wordt ‘lui’ en vult de huideigen lipidenbarrière van de huid niet meer aan. Dit is een proces dat bij veel mensen op de langere termijn door het veelvuldig gebruik tot een verslechterd huidbeeld leidt. Het gaat dan dikwijls zo: als de minerale olie verwijderd wordt, valt ook de onnatuurlijke beschermlaag weg. De huid blijft dan onbeschermd achter, droogt uit en wordt erg vatbaar voor ziektekiemen en het indringen van vreemde stoffen, waaronder hoogallergenen parfums en conserveringsmiddelen. Dit verhoogt de kans op vervelende afweerreacties zoals gevoeligheidsreacties van de huid.
 
 
Minerale olie ongeschikt in verzorgingsproducten
Minerale olie wordt niet door de huid opgenomen en is daardoor ongeschikt om als medium voor werkstoffen te dienen. Het gebruik van minerale olie moet dus vermeden of gestopt worden. Sommige mensen lijden echter onder de zogenaamde paraffineverslaving en hebben het zeer moeilijk om het gebruik te stoppen. Omdat de huid uitdroogt, moet steeds opnieuw de minerale olie aangebracht worden om de huid weer af te sluiten. De huid krijgt echter niet de kans zichzelf te herstellen en het probleem wordt niet opgelost. Dit is bijvoorbeeld het geval bij reguliere lipverzorgingsproducten zoals Labello.
Op de tanden bijten tot de huid zich hersteld heeft is hier onvermijdelijk geworden. In plaats van het opnieuw aanbrengen van de minerale olie is het beter de geïrriteerde huid te verzachten met een milde crème op basis van natuurlijke oliën, zodat de natuurlijke lipidenbarrière zich kan herstellen. Een alternatief zou de lippenbalsem van Lavera kunnen zijn.
  
Hoe kun je minerale oliën herkennen?
Minerale oliën kunnen herkend worden door hun INCI-benamingen: Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum-Liquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin. Speciaal geval: Eucerin, een mengeling van natuurlijk oliën en minerale olie. Een aantal van deze stoffen staat op de nominatie om door de EU te worden verboden. Let wel; uit deze en commerciële overwegingen laten fabrikanten deze benamingen soms gewoon weg op de verpakking.

Er is echter heel simpel te controleren of een crème o.a. Paraffinum Liquidum in zich heeft; stop een paar dagen met de crème en gebruik geen andere crème. Indien er uitdrogingsverschijnselen optreden (reacties, rood worden, branderig gevoel etc) is dit een verslavingsreactie van de huid op het gebruik van minerale oliën. Indien je last krijgt van deze verschijnselen is het van groot belang de juiste informatie over het effect van minerale oliën duidelijk te krijgen (zoals hierboven vermeldt) en te zorgen voor een bionome verzorging zodat alles zich uiteindelijk weer zo goed als mogelijk herstelt.

Er zijn uitzonderingen
We kunnen dus concluderen dat het afsluitende effect van minerale olie (het ‘occlusion effect’) voor cosmetische huidverzorging ongewenst is. Er zijn echter wel uitzonderingen, maar dan hebben het over dermatologische behandelingen voor bijvoorbeeld bepaalde huidziekten. Een ander voorbeeld waarbij wel crème nodig is met minerale oliën is in het geval van brandwonden, waarbij men de huid zo snel mogelijk effectief moet afsluiten om infecties te voorkomen. Het gebruik is dan wel tijdelijk, want zodra de huid weer in staat is tot zelfherstel, moet met deze behandeling worden gestopt.

Onze aanbevelingen

Als je ervoor wilt zorgen dat je huid niet lui wordt, weer goed kan functioneren én dat de werkzame stoffen in crèmes hun werk kunnen doen, gebruik dan producten die geen minerale oliën bevatten. De verzorgingsproducten uit de webshop van HealthProducts.nl van Alqvimia en Lavera, Living Nature, en Boutriba bevatten geen minerale oliën maar plantaardige oliën en zijn dus bijzonder geschikt om je huid weer te herstellen en te verzorgen.
 
Wil je een advies of een specifiekere aanbeveling mail ons:  info@healthproducts.nl of ella@healthproducts.nl