Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Veilig met je kind in de keuken

Veilig met je kind in de keuken

Veilig met je kind in de keuken

Hoe maak je je keuken childproof?

Je kleintje laten helpen in de keuken is heel leuk en leerzaam. Tegelijkertijd is het ook wel eng. Kinderen lopen verbrandingen meestal op in de keuken. Ze trekken een hete pan omver of branden zich aan het hete water uit de kraan. Wat zijn de gevaren en hoe zorg je dat je keuken veilig is?

Het fornuis
Het fornuis is erg gevaarlijk voor kinderen. Met een fornuisrekje voorkom je dat je kindje pannen kan omtrekken of dat ze van het gasfornuis kunnen vallen. Ook kan je kind vanaf de grond niet met zijn vingers aan het vuur komen. Fornuishekjes kun je kopen bij doe-het-zelfzaken. Tip: zorg dat de stelen van je pannen naar de zijkant zijn gericht.

De oven
Tegenwoordig zijn de meeste ovens ingebouwd in de keuken. Heb je geen inbouwoven? Zorg dan dat hij wel bevestigd wordt aan de muur, zodat hij niet om kan vallen. Je hebt speciale sloten om op je oven te plaatsen. Ook kun je een ruitbeschermer over het glas van de oven plaatsen. Je kleintje kan dan zijn of haar handjes niet branden aan het hete glas.

De kraan
Het water uit je kraan kan snel heet worden. Leer je kindje daarom al jong hoe de kraan werkt. Leg uit dat je altijd eerst de koude kraan moet openzetten en er daarna pas warm water bij doet. Bij het dichtdraaien van de kraan draai je eerst de warme kraan dicht, en dan pas de koude. Kleine kinderen zullen dit helaas nog niet begrijpen, het is daarom verstandig om een temperatuurbegrenzer op je kraan te monteren.

De afwasmachine
De afwasmachine lijkt in eerste instantie niet echt een gevaar. Toch kan er tijdens en vlak na de wasbeurt hele hete stoom uit de machine komen. Zorg altijd dat hij is afgekoeld voor je hem opent en plaats een slot op je vaatwasser. Ook is het verstandig om messen en vorken met de scherpe kant naar beneden in de vaatwasser te zetten.

Kastjes en laden
In kastjes en laden staan vaak breekbare spullen. Daarom is het belangrijk dat je er een slot op plaatst. Schuiflades onderaan de keuken kunnen ook als opstapje voor je kleintje dienen. Ze kunnen dan gemakkelijker bij het fornuis komen.

Opletten
Verder moet je als ouder erg oplettend zijn in de keuken. Zet hete apparaten achter op het aanrecht en zorg dat je te veel water uit de hete waterkoker meteen weggooit. Laat je kindje niet alleen in de keuken spelen!

Hoe zorg jij dat jouw keuken veilig is voor je kindje?