Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Van groot tot klein: dit moet je volgens artsen weten over de vorm en grootte van je borsten

Van groot tot klein: dit moet je volgens artsen weten over de vorm en grootte van je borsten

Van groot tot klein: dit moet je volgens artsen weten over de vorm en grootte van je borsten

Sinds social media zijn veel vrouwen onzeker over hun lichaam – en vooral over hun borsten. Terwijl borsten helemaal niet hoeven te voldoen aan een bepaald formaat of een bepaalde vorm… Ieder vrouwenlichaam is uniek en dat is het mooiste eraan. In dit artikel lees je informatie van artsen over de borstgezondheid en kom je erachter hoe je de vriendinnen het beste kan verzorgen.

Verschillende borsten

Gynaecoloog Dr. Kelly Copeland vertelt dat er enorm veel soorten borsten zijn. Er komt geen einde aan de lijst vol soorten en vormen. ‘Van soorten borstvorm, grootte en hoe ze op de borstwand liggen, is gesuggereerd dat ze meer in specifieke groepen of typen vallen. Het is belangrijk om te weten dat je misschien niet perfect in één van die typen valt, en dat maakt je niet per se abnormaal,’ vertelt Kelly. Genetica, lichaamsgewicht, borststructuur, tepelgrootte en vorm heeft veel invloed op het uiterlijk van je borst.

Toch bestaan er handleidingen voor borsten. Het bh-merk ThirdLove staat bekend om de borstenhandleidingen. Ze produceerde een woordenboek over de meest voorkomende soorten borsten. Alleen hoeven borsten niet in een bepaalde categorie te passen, omdat er al zoveel variaties zijn. Één op de vier vrouwen heeft ongelijke borsten, legt gynaecoloog en oprichter van LaMaria, Dr. Manuela Vasquez uit.

Zijn alle borsten normaal?

In principe zijn alle borsten normaal. Van groot tot klein, hangend tot strak en van asymmetrisch tot symmetrisch. Mocht je ouder zijn dan 49 jaar, je twijfelt over je borsten en is borstkanker bekend in je familie. Dan kan het handig zijn om even langs de dokter te gaan. ‘Naast een mammogram voor vrouwen ouder dan 49, is het belangrijk om maandelijks een zelfborstonderzoek te doen,’ vertelt Dr. Pittman.

Een borstonderzoek doe je simpel door om de tijd even je borsten te controleren. Is er verandering in de kuiltjes, huid, rimpels? Of zijn er knobbels, bultjes, afscheiding uit de tepels of een onbekende pijn? Meld het dan bij je huisarts. Voor vragen of twijfels mag je ook altijd langs de dokter gaan. Ze vinden het echt niet erg om je te geruststellen.

Lees ook
Geen platgedrukte borsten meer: LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Let op: borsten veranderen

Het is normaal wanneer je borsten veranderen. Je blijft toch groeien en ontwikkelt tijdens verschillende levensfases. Denk aan: puberteit, zwangerschap en de overgang. Borsten zijn gevoelig voor hormonale veranderingen, volgens Dr. Copeland.

Borsten reageren ook bij gewichtsverandering: als je aankomt worden ze groter en als je afvalt dan worden ze kleiner. Niet alleen tijdens de zwangerschap kunnen je borsten veranderen, maar ook bij borstvoeding geven. De borsten kunnen als het gaat om vorm, grootte of definitie veranderen, vertelt Dr. Troy Pittman (plastisch chirurg).

Dus maak je geen zorgen over de meiden, want er zijn zoveel verschillende soorten. Hou ze in de gaten wanneer het nodig is en mocht er iets ernstigs zijn, dan geven ze het vanzelf wel aan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: GettyImages