Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Van deze onbekende soa’s heb je nog nooit gehoord

Van deze onbekende soa’s heb je nog nooit gehoord

Van deze onbekende soa’s heb je nog nooit gehoord

 

De meeste soa’s zoals chlamydia of herpes zijn redelijk bekend. Alsof deze vervelende aandoeningen nog niet genoeg redenen waren om het veilig te doen, geven we hieronder nog 5 onbekende soa’s en daarmee 5 extra redenen om altijd een condoom te gebruiken!

Shigella

Sex via de achterdeur gehad? Dan loop je het risico shigella op te lopen. Deze darmbacterie zorgt voor buikkramp, diarree en koorts. Over het algemeen verdwijnen de symptomen na vier dagen, maar zelfs na een maand kun je anderen nog makkelijk besmetten. Ga zo snel mogelijk naar de dokter zodra je na de anale sex klachten krijgt. Mensen die in de horeca of zorg werken mogen niet eens aan de slag zolang ze de bacterie met zich meedragen.

Candida

Oke, eigenlijk hoort deze niet helemaal in het rijtje thuis, want candida is geen soa. Maar deze schimmel, die elke vrouw met zich meedraagt, kan wel voor problemen zorgen na sexueel contact. Maar liefst 75% van de vrouwen krijgt hier weleens mee te maken. Een oorzaak van candida-problemen kan zijn dat de vagina te droog is tijdens de sex. Daarmee is het een extra reden voor lang voorspel, en dat vinden wij natuurlijk weer niet zo erg…

LGV

Oftewel lymphogranuloma venereum, wie kent het niet? Deze soa komt steeds vaker voor in Nederland doordat tientallen homoseksuele mannen een besmetting op hebben gelopen. Na de sex ontwikkelt de LGV zich binnen enkele dagen tot weken. Dit kan ontstaan zonder dat je het doorhebt: een zweertje of blaasje kan zich behoorlijk verstopt ontwikkelen – bijvoorbeeld in je keel. Onbehandeld kan dit zelfs uitgroeien tot een abces. Gelukkig is er antibiotica tegen LGV, maar die dient wel drie weken geslikt te worden.

Trichomonas

We hebben het hier over een, jawel, hoa! Oftewel, een handdoek overdraagbare aandoening. Trichomonas is ontzettend besmettelijk en allerminst prettig. Dit eencellige diertje zorgt voor een schuimende afscheidig met een opvallend vieze geur. En naast die Albert Cuypmarkt tussen je benen krijg je ook nog jeuk of pijn aan de schaamlippen te  koop toe. Ga je niet snel genoeg naar de dokter? Dan kan deze aandoening zorgen voor onvruchtbaarheid.

HPV

HPV, oftewel het Humaan Pappillomavirus, is wellicht niet meer zo onbekend als vroeger. Dit komt doordat deze nare ziekte verantwoordelijk is voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker (!). Meisjes krijgen gelukkig op hun 13e tegenwoordig een inenting met het vaccin tegen deze soa.

Bij de meeste soatesten wordt alleen onderzocht of je chlamydia, gonorroe, hiv of syfilis te pakken hebt. Ben je bang dat je wellicht één van bovenstaande soa’s hebt opgelopen, geef dit dan extra aan bij je dokter! Vaak ben je er met een eenvoudige kuur zó vanaf.