Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Peiling: alleen volledig gevaccineerden overal welkom, weigeraars toegang ontzeggen

Peiling: alleen volledig gevaccineerden overal welkom, weigeraars toegang ontzeggen

Peiling: alleen volledig gevaccineerden overal welkom, weigeraars toegang ontzeggen

Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals, vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van ‘EenVandaag’.

15.000 ondervraagden

Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. In totaal wil 14 procent zich zeker of waarschijnlijk níet laten inenten. Zij zijn vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.

Discussie

In Nederland is er geen vaccinatieplicht, maar kun je ook met een negatieve test of bewijs dat je corona hebt gehad naar evenementen of op vakantie. Nu de Delta-variant tot veel besmettingen leidt is er discussie of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden.

Verantwoordelijkheid

Veel gevaccineerden zien dit wel zitten, komt naar voren uit het onderzoek. Zij vinden dat mensen die zich niet willen laten vaccineren geen verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dammen en anderen voor de gevolgen laten opdraaien.

Lees ook
Nieuwe gezelligheid na ‘dansen met Janssen’-domper: GGD organiseert blind date-actie ‘sjansen met Janssen’

Vaccinatiegraad Nederland

Tot en met zondag hebben bijna twaalf miljoen mensen een eerste prik gehad. Dat is meer dan 80 procent van alle Nederlanders die voor een prik in aanmerking kwamen. Daarmee behoort Nederland tot de Europese top. Iets meer dan zeven miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gehad en daarmee behoort Nederland tot de middenmoot. De piek van het vaccineren ligt inmiddels achter ons. Van maandag 12 tot en met zondag 18 juli kregen 1,14 miljoen mensen een prik. Dat was het laagste aantal sinds eind mei.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RIVM (@rivmnl)

Bron: ANP | Beeld: Getty