Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Vaak de morning after pil geslikt, is dat een probleem?

Vaak de morning after pil geslikt, is dat een probleem?

Vaak de morning after pil geslikt, is dat een probleem?

Ilse, 32: Is het erg om geregeld een morning after pil te nemen? Ik heb nu in een half jaar tijd 3 keer een morning after pil genomen. Is dit schadelijk voor mijn lichaam?

Coach Ceryl
Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat het effect kan zijn als je vaker de (Morning After Pil) MAP hebt gebruikt in een betrekkelijk korte periode. Ik heb ook geen idee of daar gedegen onderzoek naar is geweest. Ik kan er zo snel niks over vinden. Volgens mij krijg je een behoorlijke dosis hormonen ineens in je lijf. Je zou geneigd zijn te zeggen: “Dat kan niet goed zijn voor de mens.” Maar of deze uitspraak wetenschappelijk te onderbouwen is, weet ik niet. Ik ben geen arts en het voert hier te ver om hier nu heel diep in te duiken. Je hebt de MAP drie maal in een half jaar nodig gehad. Of het slecht was voor je lijf is nu niet meer zo relevant. Ik wil geen moraalridder zijn, maar voorkomen is beter dan…

Coaching
Je zult je realiseren dat het altijd ‘beter’ is om ervoor te zorgen dat je veilig vrijt in plaats van het halen en gebruiken van de MAP. Je weet dat als je deze pil niet binnen 24 uur inneemt, het risico dat je toch zwanger kunt worden fors toeneemt. 100% zeker zijn deze methoden nooit, ook niet als je deze zeer snel na de daad inneemt.

Bedenk ook dat je zonder goede anticonceptie ook een SOA of HIV op kunt lopen. Het is dus sowieso belangrijk dat je niet alleen probeert een zwangerschap te voorkomen, maar ook goed op je lijf en gezondheid past. Dus het gebruik van een condoom is ook sterk aan te raden als je niet zwanger wilt worden en je hebt geen vaste vriend (of weet niet zeker of hij een SOA onder de leden kan hebben).

Dan nog de bijwerkingen van de MAP. Ik weet niet hoe jij deze ervaren hebt, maar sommige vrouwen hebben hier behoorlijk last van.

Tenslotte vraag ik me nog af of je überhaupt wel ontspannen kunt vrijen of de stress direct na de vrijpartij niet erg vervelend vindt.

Tips
Tenslotte: als je het precieze antwoord op je vraag wilt weten, zul je bij een gespecialiseerd arts na moeten vragen. Je hebt centra als CASA (www.casa.nl) waar ze deskundigen hebben. Soms zijn er speciale SOA-poli (bij de GGD) waar ze veel kennis hebben op dit gebied. Je kunt daar bijvoorbeeld ook bespreken wat de beste vorm van anticonceptie voor jou is. Misschien ook een goed idee?

Plan
Al met al denk ik dat je met zekerheid kan zeggen dat goede anticonceptie vooraf beter voor je lijf (en je geest?) is als regelmatig de MAP gebruiken. Dat vrijt toch veel onbezorgder?