Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Uitwaaien in Bergen (aan zee)

Uitwaaien in Bergen (aan zee)

Uitwaaien in Bergen (aan zee)

Zee en strand gecombineerd met kunst, lekker eten en fijne winkels. Ideaal, zou je denken. En dat is het ook. Het Noord-Hollandse plaatsje Bergen is de perfecte plek voor vakantie in eigen land!

Zee van licht
In de jaren twintig werd de Bergenaren gevraagd hun huizen en tuinen te verlichten om ‘vreemdelingenverkeer’ te bevorderen. En nog steeds zijn de inwoners van Bergen dagenlang in de weer met waxinelichtjes, lampjes en lampionnen. Het resultaat is overweldigend; tijdens Lichtjesavond op de eerste woensdag van augustus baadt het dorp in een sprookjesachtige zee van licht. Laat je in de gezellige stroom mensen meevoeren door de smalle straatjes en langs stralende huizen, tuinen en café’s.

Bergen en dalen
Op de fiets kun je een prachtige verkenningstocht maken: De Brede Duinenroute. De route leidt niet alleen door bos, polder en het Schoorlse Duingebied met duintoppen van wel vijftig meter hoog, je fietst ook door de gezellige plaatsjes Schoorl, Groet, Camperduin en Alkmaar.

De Amsterdamse school in Bergen
Het centrum van Bergen is omgeven door villawijken met dichte, groene lanen waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Architectuurfans halen hun hart op in Park Meerwijk, een bijzonder experiment uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis. In 1918 werd het villapark -dat als een geheel was ontworpen door de architecten van de Amsterdamse School- in slechts zeven maanden gebouwd. Dat is vooral opmerkelijk, omdat de wonderlijke buitenkanten om ingewikkeld metsel- en timmerwerk vroegen. De interieurs waren nog uitbundiger.

Kunstenaarskolonie
Het schilderachtige Bergen was ooit het hart van een avant-gardistische kunstbeweging. In het huis van schilderes Charley Toorop kwamen vooruitstrevende kunstenaars zoals Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld samen. De rust, de eindeloze duinen en het prachtige zeelicht bleek een inspiratiebron voor een grote groep kunstenaars die al snel werd omgedoopt tot de Bergense School. De voormalige burgemeesterswoning Huize Kranenburgh herbergt tegenwoordig een prachtige collectie die herinnert aan deze gouden jaren van Bergen als kunstenaarskolonie.

Leuk om te doen
Tijdens het zomerseizoen is er in Bergen van alles te beleven. Zomerconcerten, de Bergense kunstmarkt, en in september het swingende Jazz & Sail. Ook voor degenen die van shoppen houden, is Bergen geschikt. De meeste winkels zijn op zondagmiddag geopend. En aan het strand zijn de allerleukste strandtentjes om heerlijk te genieten van het ruisen van de branding, de kinderstemmetjes en een heerlijk glas rosé.

Kijk voor meer informatie de website van het VVV.